Nem árt az óvatosság, további esés jöhet a részvénypiacon

Érdemes óvatosnak lenni a piacokon a következő napokban, a pozicionáltság alapján további esések alakulhatnak ki. Túl pozitívan látják a jövőt a befektetők, sokan emelkedést várnak, de ez a túlzott optimizmus rosszul is elsülhet.

Rég nem látott optimizmus alakult ki a részvénypiacon az elmúlt hetekben, jól mutatják ezt a különböző szentiment indikátorok is, soha nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik további emelkedést várnak, miközben egyre kevesebben várnak esést, ez a túlzott optimizmus pedig óvatosságra adhat okot.

A Merrill Lynch alapkezelői felmérése is jól mutatja a long pozícionáltságot, az alapkezelőknél tartott készpénz arány 4,4 százalékra csökkent, mely az elmúlt 10 év átlagához képest is alacsony értéknek számít. A befektetők az átlagosnál nagyobb kockázatot vállalnak, miközben jelentősen megnőtt a tőkeáttétel mértéke is.

Az értékeltségi mutatók szerint drága lett a részvénypiac, miközben jelentősen megnövekedett a tőkeáttétel mértéke, hitelre veszik a részvényeket, ami nem egy jó ómen a további emelkedést tekintve.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top