Nehéz most jó vételt találni a belvárosban

Leginkább a túlárazottsággal kell megküzdeniük az ingatlanosoknak a belvárosban: a hirdetési és az eladási árak között óriási szakadék tátong. A vevők 95%-a befektetésnek veszi az ingatlant.

„A korábbi években megszokottnál szerényebb, de stabil – a jól árazott ingatlanok irányába tartó – kereslet jellemzi a belváros, vagyis az V., a VI. és a VII. kerület ingatlanpiacát. A vevők 95 százaléka továbbra is befektető, akik kiadásra vásárolnak, ami markáns különbséget jelent a többi budapesti kerülethez képest. Külföldiek is jelen vannak a piacon, közöttük mindenféle nemzetiség megtalálható, de az nem jellemző, hogy tolonganának.” – mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ami viszont jellemző most a piacra, hogy a hirdetési és az eladási árak között “egy óriási árok van”. A túlárazottság mértéke valahol 15 és 30 százalék között mozog. A vevők esetében ezért a fő problémát az jelenti, hogy nagyon nehéz most jól árazott ingatlant találni.

A tulajdonosok számára viszont az eladás nem könnyű túlárazás esetén, hiszen a befektetők, mivel nem érzelmi alapon döntenek, “kapásból elutasítják a túl magas árakat”. A befektetőkre az jellemző, hogy gyorsan döntenek, és irreális árakat látva inkább továbblépnek, vagy meg sem nézik a túlárazott ingatlanokat. Ez az oka annak, hogy bizonyos ingatlanok rendkívül sokáig maradnak a piacon.

Az értékesítési idők kapcsán Schneider Zoltán elmondta, hogy alapvetően kétféle ingatlanról beszélhetünk. „Az egyik az, amit jó áron kínálnak, ezekre azonnal van érdeklődő. A másik, amikor az ingatlan túlárazott, így a tulajdonos kéthavonta csökkenti az árat, aztán egyszer csak megérkezünk oda, ahol már piacképes az ingatlan, és ekkor lehet értékesíteni. Már, ha megérkezünk, mert nem minden tulajdonos hajlandó az ár csökkentésére.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az újépítésű lakásoknál – annak ellenére, hogy jellemzően az úgynevezett prémiumkategóriába tartoznak – szintén az árak bizonytalanítják el a vevőket. Nincs is sok beruházás, de ami a belső kerületekben található, azokat az eleve rendkívül magas telekárak miatt olyan összegekért kínálják, hogy minimális rájuk az érdeklődést.

Az árak növekedése ugyanakkor bizonyos szegmensekben már megállt. Ez elsősorban a nagyméretű lakásokra igaz, míg a garzonlakások jelentik a “slágerterméket”. Egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti a befektetők számára az ideális vételt.Ezeknél a könnyen kiadható, kisméretű lakásoknál még mindig észlelni lehet némi drágulást, bár nagyon nehéz mérni ezt a növekedést – tette hozzá az ingatlanközvetítő, aki szerint a belváros tekintetében már nincs tere a további drágulásnak.

 

„A leginkább túlárazott ingatlanok egyébként azok a volt airbnb-s lakások, melyeket felújítottak a tulajdonosaik, de mivel a rövid távú kiadás üzleti szempontból nem vált be nekik, ezért most szabadulnának tőlük. Sajnos azonban extraprofitot akarnak realizálni az eladáson, ha már a kiadással ezt nem érték el.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Próbálkoznak persze hosszú távú kiadással is, de olyan árakat határoznak meg ilyenkor, mely egyáltalán nem veszi figyelembe a piaci realitásokat. Ezért kevés most a megfizethető áron, hosszú távú bérletre kínált lakás, vagy egyáltalán nincs is ilyen a piacon. 130-140 ezer forintos havi díj alatt nem találunk kiadó ingatlant, ezért az árért viszont csak egy közepes állapotú, kisméretű lakást lehet bérelni. Ha egy ilyen felbukkan a kínálatban, azt fél nap alatt kiveszik.

„Ha az elhelyezkedést tekintjük, akkor a belvárosban azokat az ingatlanokat kedvelik a vevők, melyek turisztikailag frekventált helyen találhatók. Az olyan környékek, mint például a Keleti Pályaudvar, továbbra sem igazán vonzó, míg az úgynevezett bulinegyed ingatlanaira mindig is lesz kereslet.” – véli a Balla Ingatlan szakértője. „Ugyanakkor az is igaz, hogy ebben a városrészben az elmúlt években már eladogatták a tulajdonosok a megfelelő lakásokat, és mára csak a túlárazott ingatlanok maradtak a piacon.”

„Ami pedig a konkrét árakat illeti, 500 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, ugyanakkor a VII. kerület jó részein a felújítandó lakások négyzetméteréért 700-800 ezer forintot is elkérnek. Ami persze nem azt jelenti, hogy ennyiért el is lehetne adni ezeket.” – hangsúlyozta Schneider Zoltán.

Scroll To Top