Négyéves mélypontra lassult az euróövezeti magánszektor növekedése decemberben

Az elemzők által várt enyhe gyorsulás helyett négyéves mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek tanúsága szerint.

Az előzetes adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,3 pontra, 49 havi mélypontra, süllyedt a novemberi 52,7 pontról. Ez a legrosszabb adat 2014 novembere óta. Elemzők enyhén gyorsuló ütemre, 52,8 pontra számítottak decemberről.
Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 51,4 pontra, ugyancsak 49 havi mélypontra zuhant. Elemzők 53,5 pontot vártak a novemberi 53,4 pont után.
A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 34 havi mélypontra, 51,4 pontra esett a novemberi 51,8 pontról. Elemzők 52,0 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.
Decemberben gyakorlatilag stagnált az új megrendelések állománya, a foglalkoztatottságának növekedésének üteme kétéves mélypontra esett és romlott az üzleti hangulat. A gazdasági növekedés hónapok óta tartó lassulását tovább súlyosbították a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásai, valamint az autók iránti kereslet további gyengülése.
A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország és Franciaország magánszektorának teljesítménye egyaránt négyéves mélypontra zuhant.
Németország esetében az összetett beszerzésimenedzser-index 0,1 ponttal 52,2 pontra, 48 havi mélypontra csökkent, miközben elemzők emelkedésre, 52,5 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 52,5 pontra, héthavi mélypontra, a feldolgozóipari pedig 51,5 pontra, 33 havi mélypontra esett.
A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében nemcsakhogy a vártnál sokkal rosszabbak lettek az előzetes adatok, hanem 50 pont alá, a növekedést a csökkenéstől elválasztó küszöb alá estek. Az összetett BMI értéke 4,9 ponttal, 49,3 pontra, a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 1,1 ponttal, 49,7 pontra, a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index pedig 5,5 ponttal, 49,6 pontra csökkent.
Az euróövezeti gazdaság növekedési üteme az utóbbi négy év leggyengébb szintjére lassult 2018 végére, ami részben azzal magyarázható, hogy a termelést és a turizmust megzavarták a franciaországi sárgamellényesek tiltakozásai. Ám valójában az egész euróövezetre jellemző a lassulás, és a vállalkozások aggódnak a globális gazdasági és politikai feszültségek miatt – mutatott rá Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a tanulmány megállapításait kommentálva.
Hozzátette: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a negyedik negyedév egészében 0,3 százalék körül lesz a GDP-növekedés üteme, ám decemberben már közelebb áll a 0,1 százalékhoz.(MTI)

Scroll To Top