Négy éve először csökkent az euróövezeti fogyasztói árindex augusztusban - Gazdasagportal.hu

Négy éve először csökkent az euróövezeti fogyasztói árindex augusztusban

Augusztusban az energiaárak csökkenése miatt négy éve első alkalommal az előző havinál kisebb fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.

Az euróövezet 19 tagállamában augusztusban négy éve, 2016 májusa óta első alkalommal csökkentek a fogyasztói árak éves bázison: a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal csökkent a júliusi 0,4 százalékos éves emelkedés után.
Egy évvel korábban, 2019 augusztusában 1,0 százalékos volt a fogyasztói árindex éves emelkedése (infláció) az euróövezetben.
A legnagyobb mértékben az energiaárak csökkentek augusztusban, 7,8 százalékkal éves bázison a júliusi 8,4 százalékos csökkenés után. Az energiaiparon kívül az iparcikkek ára 0,1 százalékkal csökkent, míg júliusban 1,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások árának emelkedési üteme augusztusban 0,7 százalékra lassult a júliusi 0,9 százalékról. Az élelmiszerek, élvezeti cikkek és alkoholos italok ára 1,7 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusi 2,0 százalék után.
Az energia, élelmiszer, élvezeti cikkek és alkoholos italok ára nélkül kalkulált éves fogyasztói árindex (maginfláció) a valaha regisztrált legkisebb, 0,4 százalék lett az idén augusztusban.
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékos infláció alakult ki augusztusban, alacsonyabb a júliusi 0,9 százaléknál. A tavaly augusztusi infláció 1,4 százalék volt az EU-ban.

Az éves fogyasztói árindex Cipruson csökkent a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal. Görögországban 2,3 százalékkal, Észtországban 1,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves bázison augusztusban.
A legmagasabb inflációt, 4,0 százalékosat Magyarországon regisztrálták augusztusban. Lengyelországban 3,7 százalékkal, Csehországban 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban.
A júliusihoz képest az éves áremelkedés mértéke 16 tagországban lett kisebb augusztusban, ötben nem változott és hatban emelkedett.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10568619/2-17092020-AP-EN.pdf

(MTI)

 

Scroll To Top