Négy éve a legkisebb teljesítménynövekedést érte el decemberben az euróövezet

Decemberben több mint négy éve a leglassúbb növekedést mutatta az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken megjelentetett felmérése szerint.

Decemberben az előzetes 51,3 pontnál kisebbnek, 51,1 pontnak bizonyult a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt magában foglaló euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke. A mutató novemberben magasabban, 52,7 ponton állt.
A kompozit BMI decemberi értéke az euróövezeti gazdaság teljesítményének több mint négy éve leglassúbb növekedését tükrözi.
Az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index pénteken közzétett végleges értéke az előzetes 51,4 pontnál kisebbre, 51,2 pontra csökkent a novemberi 53,4 pontról. A héten szerdán közzétett feldolgozóipari BMI az előzetes értékkel megegyező, 51,4 pontra csökkent a novemberi 51,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
A mutató decemberi csökkenését részben a franciaországi zavargásokra és az autóipari termelés visszaesésére vezeti vissza a Markit elemzése, de rámutat, hogy ezektől a tényezőktől függetlenül is beleillik a régióra jellemző csökkenő tendenciába.
Decemberben ugyanakkor a feldolgozóipari termelés vett némi lendületet Európában, ez azonban a megrendelés-állomány és az alapanyag készletek rovására és nem új megrendeléseknek köszönhetően következett be. A feldolgozóipar új megrendelései ugyanis több mint négy éve a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben, a meglévő megrendelések állománya pedig 2015 januárja óta első alkalommal csökkent.
A kompozit BMI a legmagasabb értéket Írországban érte el decemberben, 55,5 pontot, ami kilenc havi mélypontnak számít. A második legjobb teljesítményt Spanyolország nyújtotta 53,4 pontos kompozit BMI-vel. A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német kompozit teljesítménymutatója decemberben 51,6 pontot ért el, ez 66 havi mélypont. Az olasz gazdaság teljesítménye az 50,0 pontos stagnálási küszöbön billegett decemberben, a francia pedig 49 havi mélypontra, 48,7 pontra csökkent.
A termelés és az új megrendelések csökkenése ellenére is tovább javult decemberben az euróövezetben a foglalkoztatás, a legnagyobb mértékben Németországban és Írországban.
“Az év végére alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolt az euróövezeti gazdaság a még az év elején tapasztalt viszonylag magas lendületből” – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Elmondta: a decemberi teljesítményadatok 0,15 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel vannak összhangban, a negyedik negyedévben így 0,3 százaléknál alacsonyabb negyedéves növekedésre lehet számítani.(MTI)

Scroll To Top