Négy éve a leggyengébben teljesít az euróövezeti gazdaság novemberben - Gazdasagportal.hu

Négy éve a leggyengébben teljesít az euróövezeti gazdaság novemberben

Négy éve a leggyengébb teljesítménynövekedést nyújtja novemberben az euróövezeti gazdaság a londoni IHS Markit gazságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének a tanúsága szerint.

Novemberben az euróövezet feldolgozóiparának előzetes beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,5 pontra, 30 havi mélypontra csökkent az októberi 52,0 pontról.
A szolgáltatóipari előzetes BMI 25 havi mélypontra, 53,1 pontra csökkent novemberben az októberi 53,7 pontról.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI novemberben 47 havi mélypontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabbra, 52,4 pontra csökkent az októberi 53,1 pontról.
Mindhárom mutató a vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben, a piac 52,0 pontos feldolgozóipari, 53,6 pontos szolgáltatóipari és 53,0 pontos kompozit BMI-re számított.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A gazdasági aktivitás négy éve leglassúbb novemberi növekedési üteme egy újabb jele annak, hogy kiábrándító növekedési adatokra lehet számítani az év végén az euróövezetben – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
Elmondta: a leggyengébb teljesítményt a feldolgozóipar nyújtja elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése miatt, amit tovább súlyosbít a személygépkocsi értékesítések nagymértékű visszaesése is. Novemberben azonban már a csökkenő fogyasztói és vállalati kereslet formájában feltűntek a gyenge feldolgozóipari teljesítménynek a szolgáltatóiparra való átgyűrűzésének a jelei is. Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy a gyenge harmadik negyedévi GDP-növekedést nem rendellenességnek, hanem alapvető trendnek kell tekinteni. A rendelkezésre álló adatok 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedést valószínűsítenek a negyedik negyedévre.(MTI)

Scroll To Top