Negatív felülvizsgálat alá vette Ciprust a Fitch - Gazdasagportal.hu

Negatív felülvizsgálat alá vette Ciprust a Fitch

Negatív felülvizsgálat alá vette Ciprus jelenleg is mélyen spekulatív, “B” szintű államadós-besorolását kedden a Fitch Ratings, azzal indokolva, hogy  a ciprusi bankszektor rendszerszintű csődjéből eredő sokkhatás várhatóan súlyos következményekkel jár a ciprusi gazdaságra.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte azt is, hogy a lehetséges legjobb, “AAA” besorolási plafont Ciprus esetében szintén “B”-re rontotta. E felső osztályzati határ alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a múlt hét óta tartó ciprusi bankzárlat, és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül – közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.
A besorolási országplafon – amely az érintett országban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa – a hitelminősítői gyakorlatban azt tükrözi, hogy az adott szuverén adós esetében mekkora a kockázata az átutalási és konvertibilitási korlátozásoknak. Ha egy országra “AAA” – vagyis a legmagasabb – besorolási plafon érvényes, az azt jelenti, hogy a hitelminősítők az adott szuverén adós esetében nem látnak tőkekorlátozási kockázatokat, abban az esetben sem, ha az érintett ország tényleges államadós-osztályzata az “AAA” szinttől egyéb kockázatok miatt elmarad.
A negatív ciprusi felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött keddi londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte, hogy ha a ciprusi segélyprogram már a végrehajtás kezdetén ingatagnak bizonyul, akkor a program kisiklásának magasabb kockázata is elégséges ok lesz Ciprus leminősítésére.
A hitelminősítő hozzátette, hogy a program értékelése során a bankrendszer csődje által a jövőbeni gazdasági növekedésre gyakorolt várható hatást fogja elsősorban figyelni.
Más nagy londoni házak szerint ez a hatás valószínűleg depresszióhoz közeli állapotokat fog előidézni a ciprusi gazdaságban.
A egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics két vezető európai közgazdásza, Jennifer McKeown és Jonathan Loynes a ciprusi fejleményekről e héten összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke (GDP) hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült.
Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat – jósolták a Capital Economics  londoni elemzői.(MTI)

Scroll To Top