NATO-főtitkárhelyettes: a szövetség inkább ellenségként, semmint partnerként kezeli Oroszországot

A Krím félsziget orosz elcsatolása és a kelet-ukrajnai destabilizáló műveletek arra kényszerítették a NATO-t, hogy partner helyett inkább ellenségként kezdje el kezelni Oroszországot – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Alexander Vershbow, az észak-atlanti szövetség főtitkárhelyettese.

Vershbow szerint ez fordulópontot jelent a NATO-nak abban az évtizedek óta folytatott törekvésében, hogy közelebb vonzza Oroszországot a szövetséghez.
A főtitkárhelyettes újságíróknak elmondta, a szövetség olyan új lépéseket mérlegel, melyek célja az, hogy elrettentsék Oroszországot a vele határos NATO-tagállamok elleni támadástól, beleértve a balti országokat, amelyek a Szovjetunió részét képezték.
Vershbow a lehetséges intézkedések között megemlítette, hogy állandó vagy rotációs alapon, jelentősebb számban vezényeljenek szövetséges harcoló erőket Európa keleti részébe.
A NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen már a Krím elcsatolásának idején arra figyelmeztetett, hogy Oroszország “retorikája és jelenlegi magatartása megkérdőjelezi a NATO-val való együttműködésének az alapjait”, holott az atlanti
szövetség “nem ellenfelet, hanem partnert akar látni az orosz félben”. Rasmussen is hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz katonai fellépés láttán senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az atlanti szövetség mindenfajta fenyegetés ellen megvédi tagországait.(MTI)

Scroll To Top