Napirenden a családi csődvédelem

Hétfőtől ezúttal is ötnapos ülésezéssel kezdi kéthetes munkarendjét az Országgyűlés. A képviselők kedden szavazhatnak az idei költségvetés – két héttel korábban elhalasztott – módosításáról, majd szerdán a családi csődvédelem bevezetését kezdhetik tárgyalni, jövő hétfőn pedig már a 2016-os költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról is dönthetnek.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a napirend elfogadása követ.
A házelnök javaslata alapján a képviselők ezúttal is két órát interpellálhatnak, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak. Az első ülésnap végén tizenkét, másnap elfogadni tervezett előterjesztés bizottsági jelentéseit tárgyalhatják.
A parlament kedden a napirend előtti felszólalások után tartja a szavazásokat.
A képviselők ekkor fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, az erről szóló zárószavazást a Ház előző üléséről halasztották a mostanira. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával. Döntés várható még a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról, a kiemelt közlekedési beruházások gyorsításáról és a 2015-2020 közötti Nemzeti Környezetvédelmi Programról.
A határozathozatalokat követően egyebek mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter közbeszerzésekről szóló törvényjavaslatát kezdhetik tárgyalni, de vita kezdődhet vízgazdálkodási, tűzvédelmi és hadigondozási témájú törvénymódosító indítványokról is.
Szerdán az ügyészség napjára történő emlékezéssel kezdődik az ülésnap, a 2011-ben elfogadott ügyészségi törvény alapján. A harmadik ülésnap előzetes napirendjén tizenkét törvényjavaslat általános vitája szerepel, ekkor kerül napirendre a KDNP családi csődvédelemről szóló előterjesztése is. A kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozás legalább 2 millió, de legfeljebb 60 millió forint.
Csütörtökön további tizenkét indítványról mondhatják el véleményüket a képviselők, így szó lesz például az állami vagyonról, a személyszállítási szolgáltatásokról és a budapesti vizes világbajnokság lebonyolításáról szóló törvénymódosításokról is.
Pénteken az emberi erőforrások miniszterének egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatát kezdhetik tárgyalni, hat másik előterjesztés mellett, amelyek között megtalálható a kapcsolati erőszak elleni fellépést segítő stratégiai célok meghatározása is.
A második héten ezúttal is csak hétfőn üléseznek a képviselők, a napirend azonban ezúttal hosszabb lehet az ilyenkor megszokottnál.
Az előzetes információk alapján a parlament a 11 órakor kezdődő ülésnapon a kérdések és azonnali kérdések mellett megvitathatja a jövő évi költségvetéshez benyújtott több mint ötszáz módosító indítványt, majd szavazhat is azokról. Legvégül a magyar egészségügy helyzetérő kezdődhet négyórás vita, a szocialista, LMP-s és független képviselők kezdeményezésére.(MTI)

Scroll To Top