Napi deviza, arany, olaj kommentár (2013.11.12)

Az euró először erősödött a dollárral szemben azóta, amióta a közös deviza múlt csütörtökön röviden érintette a nyolc hét során legalacsonyabb szintet.

IronFX napi kommentár:

 

Az euró először erősödött a dollárral szemben azóta, amióta a közös deviza múlt csütörtökön röviden érintette a nyolc hét során legalacsonyabb szintet. A norvég korona behozta veszteségeit a dollárral szemben, mivel a norvég infláció emelkedett az elmúlt hónap során. Az ausztrál dollár kedden tovább gyengült, mivel az Ausztrál Nemzeti Bank üzleti bizalomról és feltételekről készített felmérése jelezte, hogy a magas devizaárfolyam befolyásolja az üzleti kilátásokat. A feltörekvő piacok devizái gyengültek, miután tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken. A dollár tulajdonképpen nyomást gyakorolt az ázsiai feltörekvő piacok devizáira, ami tükrözi a tőkekiáramlást és a feltörekvő piacok eszközeinek kordában tartásával kapcsolatos hozzáállást. Az orosz rubel két hónap viszonylatában a legalacsonyabb szintre került. Az egyesült királyságbeli RICS lakásár-egyenlege 57%-ra emelkedett (az előző hónapban 53% volt). Az angol fontra ezen a héten főleg a Bank of England szerdai inflációs jelentése gyakorol hatást. A kanadai dollár emelkedett, miután a múlt héten közzétették az adatokat, amelyek felülmúlták a gazdasági szakemberek előrejelzéseit. Az egyik heti jelentés szerint a kanadai lakásárak szeptemberben emelkedtek. Az ázsiai részvények árfolyama kedden csökkent. A figyelem a kínai vezetők értekezletére terelődik (amely a tervek szerint kedden ér véget), akik meghatározzák a politikát a következő évtizedre.

Az arany ára marginálisan csökkent a keddi korai ázsiai kereskedésen, azaz folytatta az éjszaka folyamán bekövetkezett csökkenését. A nyersolaj-árak csökkentek a keddi korai ázsiai kereskedésen, és elveszítették az éjszaka folyamán szerzett nyereségeik egy részét, miután Irán és Nyugat képtelen volt egyezségre jutni Teherán nukleáris programját illetően.

Ma a fogyasztói árindexek napja van. Németország és Olaszország októberi adatai véglegesek; az előrejelzések szokásos módon az előzetes adatokkal azonosak. Svédország fogyasztói árindexe azonos hónapra vonatkozóan az előrejelzések szerint havi szinten 0,1%-kal emelkedett, ami lassulás a szeptemberi havi szinten +0,4%-hoz képest. Az Egyesült Királyságban közzéteszik a fogyasztói árindexet és a termelői árindexet októberre vonatkozóan. A fogyasztói árindexben várhatóan havi szinten valamelyest lassulás következett be (a szeptemberi havi szinten 0,4%-ról havi szinten 0,3%-ra csökkent), ami a változás ütemét éves szinten valamelyest, 2,7%-ról 2,5%-ra csökkentené. Ez még jócskán a Bank of England 2%-os célkitűzése felett van, de az irány minden bizonnyal helyes. A kibocsátási termelői árindex az előrejelzés szerint októberben havi szinten változatlan maradt (szeptemberhez képest mérsékelt, 0,1%-os csökkenés). Az éjszaka folyamán közzéteszik Japán gépipari rendelésállományát szeptemberre vonatkozóan, amely az előrejelzés szerint az augusztusi havi szinten +5,4%-ról havi szinten 1,8%-kal csökkent. Ezután hamarosan az ausztrál Westpac fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik; nincs előrejelzés. Ma a Fed hivatalnoka, Kocherlakota tart beszédet a monetáris politikáról, majd választ ad a kérdésekre. Október 17-én azt mondta, hogy a hivatalnokoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a teljes foglalkoztatás gyorsabb elérése érdekében, és az inflációt 2% közelében kell tartani, valamint fenn kell tartani a további ösztönzések lehetőségét. A Fed másik hivatalnoka, Lockhart a gazdaságról beszél; november 8-án elmondta, hogy a Fed fontolóra veszi, hogy a fokozatos csökkentést a jövő hónapban tartandó értekezletén kezdi meg. Az EKB-től Nowotny tart kulcsfontosságú beszédet a monetáris politika ügyében, majd tárgyaláson vesz részt, míg az EKB másik hivatalnoka, Asmussen az UBS által szervezett európai konferencián szólal fel.

A Piac

EUR/USD

• Az EUR/USD pár tegnap emelkedett, de az előremenetelnek megálljt parancsolt a csökkenő tartomány felső határa. A korai európai reggel során az árfolyam ismét teszteli a korlátot, és egy felfelé történő áttörés megerősítené a csökkenő trend lassuló momentumát, amit a mutatószámok és az árfolyam mozgása közötti pozitív divergencia is jelez. Az irány azonban csökkenő marad, mivel a pár a tartományon belül van, és a mozgóátlagok medve jellegű áttérése továbbra is érvényben van.

• Támaszszint: 1,3321 (T1), 1,3240 (T2), 1,3115 (T3).

• Ellenállásszint: 1,3467 (E1), 1,3545 (E2), 1,3644 (E3).

 

USD/JPY

• Az USD/JPY pár jelentősen emelkedett, majd áttörte a 99,00-es korlátot, és azonos fokban megismételte az előző csökkenő hullámot. A pár jelenleg teszteli a 99,60-as (E1) akadályt, ahol a felfelé történő áttörés a csatát a 100,00-as (E2) kulcsfontosságú ellenállásszint felé terelné. Mindazonáltal korrekciós hullám várható a 99,00-es (T1) támaszszint felé, mielőtt a bikák ismét fölénybe kerülnek, mivel a pár eltért kék támaszszintbeli vonalától. A napi grafikonon az árfolyam a szimmetrikus háromszög alakzat felső határa felett van, ami jelzi, hogy a pár a következő napokban erősödni fog.

• Támaszszint: 99,00 (T1), 98,00 (T2), 97,50 (T3).

• Ellenállásszint: 99,60 (E1), 100,00 (E2), 100,60 (E3).

 

EUR/GBP

• Az EUR/GBP pár felfelé áttörte csökkenő tartományának felső határát, majd emelkedett. Az árfolyamnak megálljt parancsolt a 0,8399-es (E1) ellenállásszint, majd valamelyest csökkent. Ezen akadály egyértelmű áttörése megcélozza a következő 0,8448-as (E2) korlátot. Mindkét momentum mutatószám kedvez a további előremenetelnek, mivel az MACD indító vonala felett van, és készen áll a pozitív tartományba való belépésre, míg az RSI növekvő útvonalat követ.

• Támaszszint: 0,8339 (T1), 0,8300 (T2), 0,8273 (T3).

• Ellenállásszint: 0,8399 (E1), 0,8448 (E2), 0,8476 (E3).

 

Arany

• Az arany tovább csökkent, és követte a lila tartomány alsó korlátját. Az írás idején a nemesfém az 1269-es (T1) támaszszint felé tart. Mivel azonban az RSI túlértékesített helyzetet jelez, és az MACD – bár medve jellegű tartományban van – készen áll a jelző vonalán felfelé való áttérésre, nem zárható ki a növekvő hullám a tartományon belül.

• Támaszszint: 1269 (T1), 1251 (T2), 1221 (T3).

• Ellenállásszint: 1290 (E1), 1305 (E2), 1320 (E3).

 

Olaj

• A WTI továbbra is oldalirányban mozgott, és a 93,61-es (T1) támaszszint és a 96,00-os (E1) ellenállásszint között marad. A WTI szerintem továbbra is csökkenő trendben marad, mivel az ár a kék csökkenő trendbeli tartományon belül marad, és az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt helyezkedik el. Az MACD és az ár mozgása közötti azonban pozitív divergencia marad érvényben, ami jelzi, hogy a csökkenő trend veszít momentumából. Az RSI növekvő útvonalat követ, ezért az ár várhatóan növekszik, és ismét tesztelni fogja a 96,00-os (E1) korlátot.

• Támaszszint: 93,61 (T1), 91,22 (T2), 89,32 (T3).

• Ellenállásszint: 96,00 (E1), 98,81 (E2), 101,00 (E3).

 

(Forrás: IronFX)

Scroll To Top