Napi deviza, arany, olaj kommentár (2013.11.11)

A múlt héten közzétett, az előrejelzéseknél kedvezőbb USA-beli foglalkoztatási adatok erősítették az amerikai dollárt az egyéb devizákkal szemben. A csütörtökön napvilágot látott adatok jelezték, hogy az USA gazdasága egy év viszonylatában a leggyorsabban növekedett a harmadik negyedévben. A kedvező adatok felélénkítették azon várakozásokat, hogy a Federal Reserve hamarosan a megkezdi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának fokozatos csökkentését.

IronFX napi kommentár:

A kanadai dollár az amerikai dollárral szemben elérte legalacsonyabb szintjét a két hónap. A kanadai foglalkoztatási adatok felülmúlták a várakozásokat. Az euró gyengült az USA dollárhoz képest, miután az EKB a múlt héten a kamatlábak csökkentése mellett döntött; egyes befektetők szerint ez a megmozdulás részben szándékos volt, hogy megfékezzék az eurót, miután 2011 óta a legmagasabb szintjére emelkedett. Franciaország hitelminősítése visszaesett a Standard & Poor’s által, ami röviden hatást gyakorolt a devizára. Miután az Ausztrál Nemzeti Bank nyilatkozata jelezte, hogy újabb kamatlábcsökkentés lehetséges, az ausztrál dollárra fellendítően hatottak a kínai kereskedelmi adatok, amelyek októberben mind az export, mind az import tekintetében emelkedést jeleztek. Az ausztrál dollár valamelyest gyengült hétfőn, mivel a szeptemberi lakásfinanszírozási adatok a vártnál jobban emelkedtek, de az első lakástulajdonosok aránya 2004 márciusa óta a legalacsonyabb szintre került. A jen erősödött a dollárral szemben a hétfő déli kereskedésen, miután a vártnál kedvezőbb folyó fizetési mérleg látott napvilágot, és a hétvégén közzétett, kedvező kínai adatok rávilágítanak az ázsiai növekedési kilátásokra.

A Brent nyersolaj emelkedett és visszapattant a négy hónapos legalacsonyabb szintjéről, miután Irán és hat nagyhatalom nem jutott megállapodásra. A megegyezés valószínűleg csökkentette volna az árakat. Az arany futures a pénteki kereskedést három hét viszonylatában legalacsonyabb szintjén fejezte be, miután közzétették a vártnál kedvezőbb USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állományt. Az arany ára stabil volt a hétfői korai ázsiai kereskedésen, és valamelyest kilábalt a múlt heti jelentős esésből.

Az európai reggel Olaszország és Norvégia híreivel indul. Olaszország szeptemberi ipari termelése a becslés szerint ha 0,2%-kal nőtt, ami fordulatot jelent az augusztusi havi szinten -0,3%-hoz képest, míg Norvégia októberi fogyasztói árindexe az előrejelzések szerint havi szinten 0,1%-kal emelkedik a szeptemberi, havi szinten +0,5%-hoz képest. A norvégiai alacsony infláció további, lefelé ható nyomást gyakorolhat a norvég koronára. Ma nem tesznek közzé főbb mutatószámot az USA-ban vagy Kanadában. Az éjszaka folyamán Japán közzéteszi tercier (azaz szolgáltatási) szektorbeli indexét szeptemberre vonatkozóan. Az index várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedik, ami lassulás az augusztusi, havi szinten 0,7%-hoz képest. Az Egyesült Királyság októberi RICS lakásár-egyenlege az előrejelzés szerint a szeptemberi 54%-ról 58%-ra emelkedik. Ma csak egy hivatalnok tart beszédet: A dallasi Fed elnöke, Richard Fisher beszél az USA monetáris politikai hozzáállásáról és a gazdasági növekedésről. A hét folyamán, kedden a fogyasztói árindexeket teszik közzé. Németország, Olaszország, Svédország és az Egyesült Királyság közzéteszi októberi adatit. Szerdán, az ázsiai reggel kezdetén napvilágot lát Japán szeptemberi gépgyártási rendelésállománya. A nap folyamán közzéteszik az Egyesült Királyság szeptemberi munkanélküliségi adatait és a Bank of England negyedéves inflációs jelentését. Mindkettő közzététele fontos az Egyesült Királyság számára. Az eurozóna közzéteszi szeptemberi ipari termelési adatait. Csütörtökön a 3. negyedéves előzetes GDP adatokat teszik közzé Japánban, Franciaországban, Németországban és az eurozóna egészére vonatkozóan. Japán megjelenteti szeptemberi végleges ipari termelési adatát; az Egyesült Királyság októberi viszonteladói értékesítését, az USA pedig szeptemberi kereskedelmi mérlegét teszi közzé. Végezetül pedig a pénteki nap során napvilágot lát az eurozóna októberi végleges fogyasztói árindexe és októberi ipari termelése; az USA-ban a novemberi Empire State gyártási indexet és a szeptemberi nagykereskedelmi készletállományt publikálják.

A Piac

EUR/USD

• Az EUR/USD pár pénteken csökkent, és miután ismét elérte az 1,3321-es (T1) támaszszintet, valamelyest emelkedett. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamot lejjebb vigyék, és áttörik ezt az akadályt, várhatóan tesztelni fogják a következő, 1,3240-es (T2) támaszszinten. Az irány csökkenő marad, amint azt a lila csökkenő tartomány és a mozgóátlagok medve jellegű áttérése jelzi. Egyedüli aggályom, hogy pozitív divergencia látható az RSI és az árfolyam mozgása között, ami jelzi, hogy a csökkenő trend momentuma lassul.

• Támaszszint: 1,3321 (T1), 1,3240 (T2), 1,3115 (T3).

• Ellenállásszint: 1,3467 (E1), 1,3545 (E2), 1,3644 (E3).

 

EUR/JPY

• Az EUR/JPY pár jelentősen emelkedett, és ellenállásszintre talált a 132,60-as (E1) korlát közelében. Mivel az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket jelez a lila csökkenő trendbeli tartományban, és az 50 periódusú mozgóátlag lefelé áttért a 200 periódusú mozgóátlagon, a pár várhatóan csökkenni fog, és ismét teszteli a 131,21-es (T1) támaszszintet. A napi grafikonon az árfolyam áttörte növekvő ék alakzatának alsó korlátját, ami további csökkenést jelez.

• Támaszszint: 131,21 (T1), 130,00 (T2), 129,30 (T3).

• Ellenállásszint: 132,60 (E1), 133,45 (E2), 134,27 (E3).

 

GBP/USD

• A GBP/USD pár csökkent, miután a vételi pozíciókkal rendelkezők képtelenek voltak leküzdeni az 1,6110-es (E1) ellenállásszinti akadályt. Az írás idején a pár teszteli az 1,6000-as (T1) pszichológiai támaszszintet, amelynek egyértelmű, lefelé történő áttörése nagyobb, medve jellegű következményekkel járhat az 1,5890-es (T2) padlót célozván. Mindkét momentum mutatószám alátámasztja ennek lehetőségét, mivel az RSI csökkenő tartományban van, az MACD pedig lefelé áttért zérus és indító vonalán. A pár általános trendje egyelőre az 1,5890-es (T2) támaszszint és az 1,6260-as (E2) plafon közötti kereskedési tartományban található, amint azt a kék vízszintes vonalak jelölik.

• Támaszszint: 1,6000 (T1), 1,5890 (T2), 1,5772 (T3).

• Ellenállásszint: 1,6110 (E1), 1,6260 (E2), 1,6375 (E3).

 

Arany

• Az arany pénteken jelentősen esett, majd lefelé áttörte az 1305-ös és az 1290-es korlátait (pénteki támaszszintek). A nemesfém jelenleg valamelyest az 1290-es (E1) korlát alatt van; ha a medvék folytatják momentumukat, várhatóan az 1269-es (T1) akadály felé terelik a csatát. Az MACD mutatószám negatív tartományban, indító vonala alatt van, ami igazolja a nemesfém medve jellegű kilátásait. Az RSI azonban túlértékesített helyzetet jelez, ezért nem zárható ki a növekvő hullám a tartományban.

• Támaszszint: 1269 (T1), 1251 (T2), 1221 (T3).

• Ellenállásszint: 1290 (E1), 1305 (E2), 1320 (E3).

 

Olaj

• A WTI oldalirányban mozgott, és a 93,61-es (T1) támaszszint és a 96,00-os (E1) ellenállásszint között marad. A WTI szerintem továbbra is csökkenő trendben marad, mivel az ár a kék csökkenő trendbeli tartományon belül marad, és az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt helyezkedik el. Az MACD és az ár mozgása közötti azonban pozitív divergencia marad érvényben, ami jelzi, hogy a csökkenő trend veszít momentumából. Az RSI növekvő útvonalat követ, ezért az ár várhatóan növekszik, és ismét tesztelni fogja a 96,00-os (E1) korlátot.

• Támaszszint: 93,61 (T1), 91,22 (T2), 89,32 (T3).

• Ellenállásszint: 96,00 (E1), 98,81 (E2), 101,00 (E3).

 

(Forrás: IronFX)

Scroll To Top