Munkanélküliséggel küzdenek a kínai pályakezdők

Minden korábbinál nehezebb munkaerő-piaci helyzettel kénytelenek szembesülni a kínai pályakezdő fiatalok, az elhelyezkedés csaknem a felüknek gondot okozhat az idén.

Az idén diplomát szerző hétmillió kínai fiatalból mintegy hárommilliónak okozhat problémát a munkahely-keresés – fogalmazott egy hétvégi sajtótájékoztatón Vang Jü-csün, a kínai emberi erőforrás és társadalmi biztonság minisztériumának egyik vezető tisztségviselője. A sina.com hírportál által idézett Vang a szociális biztonság alakulásáról tartott előadásában úgy fogalmazott: míg tavaly a végzősök mintegy 70 százaléka talált állást a diploma megszerzése előtt, idén ez az arány jóval alacsonyabbnak ígérkezik, a helyzet pedig a következő években ennél is rosszabb lehet.
Vang a jelenség fő okai közé sorolta a fiatalok valós helyzetet nem tükröző, túlságosan is magas munkaerő-piaci elvárásait, valamint a jelenleg betöltésre váró állások gyenge minőségét és alacsony számát. A humánerőforrás-ügyi szakemberek emellett a gazdaság általános lassulását, az ennek következtében a korábbinál óvatosabban toborzó munkaadókat és a végzősök minden korábbinál magasabb számát is az okok között említik. Az idén mintegy hétmillióan végeznek az ország több mint kétezer felsőoktatási intézményében, ez 200 ezerrel több a tavalyihoz képest, és több mint 150 százalékkal magasabb az ezredforduló számait alapul véve.
Az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com nyár eleji jelentése szerint a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete ma nehezebb, mint a gazdasági válság kezdetekor volt, a gazdaság lassulásával pedig a gyakorlatot nem igénylő állások száma csökkent le leginkább – vélik a vállalat szakértői.
Az oktatási minisztérium becslései szerint a betölthető állások száma ma mintegy 15 százalékkal kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt.
Május közepén a kormány ülésén is napirendi pont volt a téma, a tanácskozás után kiadott közlemény tanúsága szerint a döntéshozók a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit növelő intézkedéseket ígértek, a vállalatokat pedig az általuk kínált állások számának emelkedésére biztatták. A jövőben fokozottan segítenék a magánvállalkozásba fogó frissdiplomásokat is, oktatás és kedvezményes hitelek, adókedvezmények formájában.(MTI)

Scroll To Top