Munkácsi lövöldözés – Az ukrán elnök környezete szervezte a munkácsi konfliktust a bujkáló fegyveresek parancsnokának apja szerint

A július 11-i munkácsi fegyveres konfliktus előre eltervezett akció volt, forgatókönyvét a kijevi elnöki hivatalban írták, hogy a Kárpátalján kialakuló helyzet miatt csapatokat lehessen odavezényelni – jelentette ki Vaszil Sztojka, a Jobboldali Szektor (PSZ) menekülő fegyvereseinek parancsnokának, Roman Sztojkának az apja keddi ungvári sajtókonferenciáján.

Vaszil Sztojka, aki korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ungvári járási főnöke volt, majd az SZBU Kárpátalja megyei részlegének belső elhárítását vezette, közölte: a munkácsi akciót a rendvédelmi szervek emberei előre megszervezték, „lehetővé téve, hogy a fiúk (a PSZ fegyveresei) elhagyják Ungvárt, majd kelepcébe csalták őket”. Szerhij Saranics, akkori megyei rendőrparancsnok ezért nem hívott fel, hogy állítsam meg a fiamat – tette hozzá. Megjegyezte, a terv szerint Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő „banditáinak vérfürdőt kellett kiprovokálniuk”. A rendőrség a PSZ embereit ezután elvezette arra a helyre, ahol szitává kellett volna lőni őket, a fiúknak 40 másodperc gondolkodási időt adtak, nem volt idejük tanácskozásra sem, azonnal tüzet nyitottak rájuk, s csak annak köszönhették a megmenekülésüket, hogy kellő harci tapasztalatokra tettek szert Kelet-Ukrajnában – mondta.
„Azzal kapcsolatban, hogy miért történhetett meg ez az eset a békés Kárpátalján, arra a következtetésre jutok, hogy (a munkácsi konfliktus) előre eltervezett akció volt, forgatókönyvírója az ukrán elnöki hivatalban van. A terv szerint Kárpátalján olyan helyzetet kellett teremteni, amely lehetővé tette csapatok vezénylését, hogy a megyét ne oszthassák fel egymás között a klánok” – fejtette ki Vaszil Sztojka. Érthetetlennek nevezte, hogy a PSZ hat fegyverese után miért kutat olyan sok különleges alakulat, és azok miért nem a kelet-ukrajnai terrorellenes övezetben tartózkodnak. Mint mondta, saját forrásból és a PSZ felderítési részlegétől úgy tudja, hogy a különleges egységek hatezer tagját vetették be Kárpátalján a munkácsi konfliktus nyomán. Úgy vélte, a bujdosó fegyveresek sokáig képesek lesznek kitartani komoly harci tapasztalataiknak köszönhetően, reményét fejezve ki, hogy a helyzet békésen rendeződik és a fiúk amnesztiát kapnak.
Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának, az Önkéntes Ukrán Hadtestnek (DUK) parancsnoka egy ukrán hírportálnak hétfő este azt nyilatkozta, hogy a Jobboldali PSZ kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a (Munkács környéki) bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, nehogy megöljék őket. Ezt a hírt eddig sem hivatalos, sem egyéb forrásból nem erősítették meg. Tíz napja Munkácson négy halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki Mihajlo Lanyo testőrei és a PSZ fegyveresei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A rendőrökkel vívott tűzharc után a szervezet mintegy tíz fegyverese a város melletti erdőbe vette be magát, és a hatóságok mostanáig keresik őket. (MTI)

Scroll To Top