Müncheni konferencia – Hende Csaba az izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt

Megbeszélést folytatott Hende Csaba honvédelmi miniszter Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel a magyar-izraeli együttműködés bővítésének lehetőségeiről szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Hende Csaba az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a konferencia margóján több kétoldalú tárgyalást folytatott.
Hozzátette: az izraeli védelmi miniszterrel tartott mintegy félórás megbeszélésen elsősorban nem katonai együttműködésről volt szó, hanem a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről.
A honvédelmi miniszter elmondta, hogy az izraeli kezdeményezésre szervezett találkozón Magyarország nyitottságát hangsúlyozta, Ehud Barak pedig egyebek mellett felvetette, hogy a Lengyelországgal kialakított programok mintájára izraeli fiatalok Budapestre is ellátogathatnának a holokauszt történetének megismerése céljából.
A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára 90 országból érkeztek politikusok, szakértők és gazdasági vezetők. Az idei, sorrendben 49. tanácskozás a szokásosnál is nagyobb érdeklődés és magasabb szintű részvétel mellett zajlik – mondta Hende Csaba. A szombati programok között volt például egy ebéd, amelyet a védelmi minisztereknek tartottak. Ezen Christian Schmidt, a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkára külön kiemelte Magyarország helytállását a NATO afganisztáni küldetésében, és méltatta, hogy Magyarország növelte hozzájárulását – mondta a honvédelmi miniszter. Egy másik fórumon a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának lehetőségeiről folytattak megbeszélést, és ezzel kapcsolatban jó példaként említették a pápai nehézszállító légi ezredet – tette hozzá.
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a konferencián elmondott beszédében óvott attól, hogy az észak-atlanti szövetség európai tagjai a katonai kiadások csökkentésére használják fel az afganisztáni küldetés 2014-es befejezését. Ezzel összefüggésben Hende Csaba az MTI-nek elmondta: nem új gondolat, hogy súlyos veszélyeket hordoz magában a védelmi költségvetések további csökkentése. Már a tavaly májusi chicagói NATO-csúcson is felmerült, hogy legalább nominális szinten meg kell tartani katonai kiadásokat. Magyarország azonban nem csupán megtartotta, hanem növeli védelmi kiadásait. Az idén 3 százalékkal, mintegy hétmilliárd forinttal több pénz jut a honvédelemre, mint 2012-ben. A források bővítésére igen nagy szükség is van, hiszen a Magyar Honvédség főbb haditechnikai eszközei néhány kivételtől eltekintve a Varsói Szerződés idejéből származnak, és cseréjük elkerülhetetlen – mondta Hende Csaba. (MTI)

Scroll To Top