Moszkva vámot tervez kivetni az ukrán termékekre, és Oroszország atomhatalmi státusára emlékeztet - Gazdasagportal.hu

Moszkva vámot tervez kivetni az ukrán termékekre, és Oroszország atomhatalmi státusára emlékeztet

Oroszország vámot tervez kivetni az ukrán termékekre – jelentette be Dmitrij Medvegyev pénteken. Az orosz kormányfő a Szocsiban rendezett nemzetközi befektetői fórumon emlékeztette a világot Oroszország atomhatalmi státusára.

A miniszterelnök a Fekete-tenger parti orosz üdülőhelyen zajló fórumon tett felszólalásában közölte, hogy ezen a napon írta alá az utasítást, amely egyebek közt az Oroszországba érkező ukrán könnyűipari és feldolgozóipari termékekre kivetett vámtarifákról rendelkezik.
Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy a “legnagyobb kedvezmény elvének általános alkalmazását” vezetik be. Hozzátette, hogy a vámtarifák akkor lépnek hatályba, ha Ukrajna 2016. január 1. előtt érvényesítené az EU-ukrán társulási szerződés gazdasági fejezeteit, vagyis akár jogi, akár gyakorlati lépéseket tesz azok alkalmazására. Az orosz kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a lépéseket kizárólag az orosz termelők védelme érdekében teszik.
Moszkva szerdán arra figyelmeztette az Európai Uniót (EU) és Ukrajnát, hogy 2016-ig valóban ne léptessék életbe a szabadkereskedelmi megállapodást. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy haladéktalanul reagáljon arra, ha 2015. december vége előtt mégis alkalmaznák Ukrajnában az uniós szabadkereskedelmi övezet bármely szabályozását.
Az ukrán törvényhozás és az Európa Parlament kedden egyszerre szentesítette a megállapodást, amely előirányozza Ukrajnának az uniós szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozását, de annak hatályba léptetését 2015 végéig elhalasztották.
Az orosz kormányfő a Szocsiban zajló nemzetközi befektetési fórumon arról is beszélt, hogy a nyugati szankciók ellenére Oroszország nem zárta be az ajtókat a külföldi, így a nyugati befektetők előtt sem, és minden híresztelés ellenére nem kívánnak áttérni a “zárt gazdasági modellre”.
Dmitrij Medvegyev azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszországgal nem lehet “a gazdasági zsarolás nyelvén” társalogni, és lehetetlen elszigetelni a világ többi részétől. A politikus azzal érvelt, hogy Oroszország a világon a legnagyobb területet foglalja el, ott 150 milliós népesség él, és hatalmas természeti kincsekkel, piaccal rendelkezik. Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy országa atomhatalom.
Ezt augusztus 29-én Vlagyimir Putyin orosz államfő is felemlegette egy ifjúsági táborban az ukrán válsággal és a nyugati szankciókkal kapcsolatban.
Medvegyev Szocsiban úgy vélte, hogy 2014 sok szempontból fordulóponttá vált nem csak Oroszország, hanem a világ számára is. Az ukrajnai hatalomváltásra, a Krím orosz bekebelezésére és a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásokra utalhatott, amikor nehezményezte, hogy szerinte Nyugaton nem ismerik el, hogy országának saját nemzeti érdekei vannnak, ahogy azt sem, hogy az európai biztonsági rendszer veszélyben van.(MTI)

Scroll To Top