Most első ízben jelezte a magyar vállalat, hogy komolyan megvizsgálja az INA-részvények eladásának lehetőségét

Az MTI által megkérdezett elemző szerint a Mol prioritása továbbra is a megegyezés a horvát féllel az INA-ügyben, azonban most első ízben jelezte a magyar vállalat, hogy komolyan megvizsgálja az INA-részvények eladásának lehetőségét arra az esetre, ha a további együttműködésre nem lát lehetőséget.

ina_tulajdon

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője kifejtette: a Mol pénteki, rövid közleménye egyértelműen arra utal, hogy a cég tovább keresi az együttműködés lehetőségét a horvát kormánnyal. Ha viszont arra jut, hogy nem tud olyan megállapodást elérni, amely biztosítja az értékteremtést, a részvényesi érdekek figyelembevételét, megvizsgálja a részvények eladásának lehetőségét.
A Mol péntek este megjelentetett közleményében azt írta: a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával. Ezzel párhuzamosan az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét.
Vágó Attila szerint ugyanakkor az értékesítés mellett még több köztes megoldás is létezik. A lehetséges megoldások közé sorolta, ha bizonyos eszközök az INA-ból a horvát kormányhoz kerülnek. Úgy vélte, a Mol vezetősége is meg fog vizsgálni több lehetőséget.
Nem lát reális esélyt az elemző arra, hogy a megállapodás, vagy az eladás előkészítése az év végéig megtörténjen, úgy vélte, mindkettő hosszú folyamat.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy értékesítésnél a potenciális vevőnek is megállapodásra kell jutnia a horvát kormánnyal, és ez is egy hosszú folyamat lenne. A helyzet “lose-lose” állapot, mindkét fél veszíthet.
A Mol számára az INA részesedés értékesítése nem lenne jó forgatókönyv – ezt a véleményt osztja Standard & Poor’s is, amely még októberben negatív kihatású osztályzati felülvizsgálat alá vette a Mol “BB plusz” szintű hosszú távú vállalati adósi besorolását, a horvát INA olajvállalatban meglévő részesedés körüli fejleményekkel indokolva a döntést.
A hitelminősítő közölte: ha arról értesül, hogy a Mol nagy valószínűséggel csökkenti tulajdonosi részesedését, akkor a magyar szuverén osztályzat szintjével azonos besorolást állapíthat meg a magyar olajipari cégre, ami a Mol besorolásának egyfokozatú leminősítését jelentené. E döntést a Standard & Poor’s arra alapozná, hogy szűkül a Mol tevékenységének földrajzi sokszínűsége, és a hitelminősítő nem venné figyelembe azt sem, ha a Mol megfelelő juttatásban részesülne a 49 százalékos részesedés fejében – hangsúlyozta az S&P.
A nemzetközi hitelminősítő közölte: a Mol INA-részesedésének csökkentése jelentősen szűkítené a Mol-csoport tevékenységének földrajzi kiterjedtségét, és ellentétben állna a magyar cég korábbi terjeszkedési stratégiájával. Az INA adja a csoport összesített tartalékainak és termelésének 36-38 százalékát, emellett a csoport két olajfinomítóját is a horvát cég ellenőrzi.
Véleményük szerint, ha a Mol eladná INA-részesedését, akkor jelentősen növekedne a “gyenge magyar gazdasággal” szembeni kitettsége. Ilyen körülmények közepette a Standard & Poor’s valószínűleg nem tartaná fenn a “BB” magyar szuverén hosszú távú adósosztályzatnál jelenleg egy fokozattal jobb besorolást a Molra – áll a Standard & Poor’s elemzésében.(MTI)

Scroll To Top