Moody’s: százmilliárd dolláros törlesztési teher az orosz nagyvállalatokon

Százmilliárd dollárnak megfelelő törlesztési kötelezettség refinanszírozásáról kell gondoskodniuk a legnagyobb orosz vállalatoknak a következő két évben a Moody’s Investors Service becslése szerint.

A hitelminősítő a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum csütörtöki kezdetére időzített, Londonban ismertetett összeállításában kimutatta, hogy az általa adósbesorolással nyilvántartott húsz legnagyobb – nem pénzügyi szolgáltatást végző – orosz vállalatnak az idén 40 milliárd dollár körüli adóssághányadot kell törlesztenie vagy refinanszíroznia; ebből 30 milliárd dollárnyi a devizaadósság.
A Moody’s becslése szerint 2016-2017-ben ugyanennek a vállalati körnek az adósságállományából 60 milliárd dollárnyi válik esedékessé; ebből az összegből 40 milliárd dollár a devizatörlesztési kötelezettség.
David Staples, a Moody’s vállalatfinanszírozási elemzésekért felelős vezérigazgatója a csütörtöki összeállításhoz fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a legnagyobb orosz cégek 100 milliárd dolláros törlesztési vagy refinanszírozási kötelezettsége recessziós időszakban, a hazai piac zsugorodása közepette jelentkezik.
A Moody’s jelenlegi előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 3 százalékkal csökken reálértéken, és jövőre is legfeljebb stagnálni fog.
Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is komor prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.
Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az idei év egészében az orosz GDP-érték 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli ütemben bővül.
A ház szerint a múlt havi orosz gyáripari beszerzésimenedzser-index (BMI) – amely 48,9-ről 47,6-ra csökkent – arra vall, hogy az orosz gazdaság recessziója az áprilisi aktivitási adatokból következtethető 4 százalék körüli éves visszaeséshez képest is tovább mélyülhetett.(MTI)

Scroll To Top