Moody’s: stabil hitelképességi kilátással kezdhetik 2022-t a közép- és kelet-európai gazdaságok

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdhetik a jövő évet a közép- és kelet-európai gazdaságok – áll a Moody’s Investors Service hétfőn Londonban bemutatott éves térségi előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő – amely nemrégiben „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát – a hétfői tanulmányban kiemelte: várakozása szerint a 2023-ig tartó időszakban csökken a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta, és ezt a magyar besorolási kategórián belül csak néhány más gazdaság tudja majd elérni.
A Moody’s új előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok GDP-értéke átlagosan 4,5 százalékkal növekszik 2022-ben, és ennek elsődleges hajtóerejét a hazai fogyasztás mellett a koronavírus-sokk okozta károk helyreállítására létrehozott EU-keret első folyósításai adják majd.
Ennek a növekedési ütemnek az eredményeként várhatóan csökkennek az államháztartási hiányok, és ez 2022-ben a GDP-érték 60 százaléka körüli szinten stabilizálja a térségi gazdaságok államadósság-rátájának mediánértékét.
Jóllehet a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos államadósság-rátája a 2024-ig tartó időszak végén is még valószínűleg 13 százalékpont körüli mértékben haladja meg a koronavírus-járvány előtti szintet, a lejáratok meghosszabbítására tett erőfeszítések azonban védik a térségi államadósokat a pénzügyi kondíciók fokozatos szigorodásának hatásaitól és erőteljes adósságtűrő kapacitást teremtenek – áll a Moody’s hétfői előrejelzésében.
A hitelminősítő szerint a magyar gazdaságban a hatékony költségvetési és monetáris szakpolitikai lépések erős ciklikus visszalendülést tettek lehetővé az idei év első felében.

Ehhez magas beruházási ráta járul, és mindezek alapján a Moody’s 3-4 százalék körülire taksálja a magyar hazai össztermék potenciális éves növekedési ütemét a következő öt évre.
Ennek eredményeként a Moody’s várakozása szerint Magyarország a „Baa” osztályzati spektrumon belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük a GDP-értékhez mért államadósság-rátájukat – áll a hitelminősítő hétfőn Londonban bemutatott térségi prognózisában.
A Moody’s szerint a koronavírus-járvány sokkal mérsékeltebb hatást gyakorolt a reálgazdasági és államháztartási mérőszámokra a közép- és kelet-európai gazdaságokban, mint az euróövezetben.
A hitelminősítő felidézi, hogy a térségben a megerősítéseken kívül az idén két minősítési akciót hajtott végre, mindkettőt pozitív irányban: az egyik a magyar államadós-besorolás felminősítése, a másik a román szuverén osztályzat kilátásának stabilizálása volt.
Ennek eredményeként a közép- és kelet-európai gazdaságok mindegyikének államadós-besorolási kilátása stabil, amire 2015 óta nem volt példa – áll a Moody’s hétfői térségi helyzetértékelésében.
A Moody’s szeptember 24-én javította egy fokozattal „Baa2-re” a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában „BBB”-nek felel meg.
A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes „BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról, így a Moody’s a szeptemberi felminősítés óta a másik két hitelminősítőével azonos osztályzatot tart érvényben Magyarországra.
A magyar szuverén besorolást mindhárom cég stabil kilátással tartja nyilván.
A Fitch Ratings a minap ugyancsak Londonban bemutatott negyedik negyedévi regionális prognózisában közölte: az idén és jövőre a magyar hazai össztermék 6,5, illetve 5 százalékos növekedésével számol reálértéken mérve.
A Fitch londoni elemzői 2023-ra 4,6 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.
A londoni elemzői közösségben van ennél számottevően derűlátóbb prognózis is a magyar gazdaság idei növekedési ütemére.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi féléves előrejelzésében közölte: a tavalyi 5 százalékos visszaesés után az idén 7,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, 2,2 százalékponttal gyorsabbat az előző, júniusi prognózisában valószínűsített ütemnél.
Az EBRD jövőre 4,8 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számít; ez az előrejelzés nem változott.(MTI)

Scroll To Top