Moody’s: A tavalyinál gyorsabb növekedés várható Kínában, de reformok kellenek

A tavalyinál erősebb növekedésre lehet számítani idén Kínában, a pénzügyi szektorban ugyanakkor további reformokra van szükség, mert ezek elengedhetetlenek a gazdasági szerkezetátalakításhoz – véli a Moody’s nemzetközi hitelminősítő.

Legújabb jelentése szerint az idei 7,8 százalékosnál erősebb gazdasági növekedést valószínűsít a Moody’s a világ második legnagyobb gazdaságában. Elemzésében a 7,5 és 8,5 százalék közötti tartomány felső részében mozgó erősödésre számít.
A pozitív kilátásokat a cég a hitelfelvételi lehetőségek kiszélesedésével és a kedvező központi gazdaságpolitikai irányokkal magyarázza. A vezetés komoly mértékben segített a kereslet felélénkülésében, ami a negyedik negyedévben megerősödő kiskereskedelmi eladások és ipari kibocsátás adataiban is tükröződik, a lazább fiskális politika pedig szintén a gazdasági növekedést táplálja.
A gazdasági növekedés erősödése mellett a Moody’s a központi költségvetés deficitjének óvatos emelkedésére számít, ezt a 2011-es 1,1 százalék után 1,5 százalék körül valószínűsíti 2012-re, s a hitelminősítő szerint ez a trend folytatódik idén is.
A Moody’s szerint a kínai gazdaság a talpra állás jeleit mutatja, s az új vezetés elkötelezett pénzügyi szektor, a költségvetés átalakítása és a strukturális reformok mellett, s ezzel csökkentette a befektetők bizonytalanságát.
A hitelminősítő hangsúlyozta: a befektetők bizonytalanságát az is csökkentette, hogy a kommunista Kínában rendben lezajlott a hatalom átadása a politikai vezetés ötödik nemzedékének.
Az ország ugyanakkor további reformok előtt áll, amelyek  szükségesek ahhoz, hogy a túlzottan is befektetés-orinentált gazdasági modelltől a fogyasztás vezérelte növekedési modell felé tudjon elmozdulni. Kihívást és veszélyforrást az ellenőrizetlen nem banki hitelek állományának növekedése jelenthet, ennek szabályozatlansága a makrogazdasági stabilitásra kedvezőtlen hatással lehet. (MTI)

Scroll To Top