Mol: megindul a gáztermelés az észak-adriai Izabela mezőn

A Mol horvát leányvállalata, az INA-Industrija nafte, d.d. és az olasz Edison International S.p.A. megindította a kitermelést a Adriai-tenger északi részén található Izabela mezőn azt követően, hogy a felek megegyezésre jutottak a vitás kérdésekről – közölte a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken.

Az Izabela mező becsült 2P készlete – az olajiparban leginkább figyelt készlet, amelynek a kitermelési esélye legalább 50 százalék – 1,4 milliárd köbméter (8,5 millió hordó-egyenérték) gáz, míg a termelés várható maximuma elérheti az évi 280 millió köbmétert (napi 4,5 ezer hordó-egyenérték).
A kitermelt gázon a partnerek – az INA és az Edison – a termelésmegosztási szerződésnek megfelelően osztoznak majd. Az INA 30 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a projektben – olvasható a közleményben.
A Mol Nyrt. 49,08 százalékos, a horvát kormány 44,84 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA olajipari vállalatban.
Az olasz Edison és az INA több adriai gázmezőt aknáz ki közösen. Tavaly nyáron a választott bíróság elutasította az Edison INA-val szembeni követeléseit, az eljárást még 2011-ben kezdeményezte az Edison. Az Edison szerint az INA nem teljesítette teljes körűen az Izabela és Iris/Iva blokkokra vonatkozó termelés-megosztási szerződésben foglalt kötelezettségeit, és hozzávetőlegesen 140 millió euró kártérítést és az elmaradt haszon megtérítését követelte.(MTI)

Scroll To Top