Mol-INA-ügy – Jutarnji list: semmi esélye, hogy az INA orosz kézbe kerüljön

A nullával egyenlő az esélye annak, hogy a Rosznyeft vagy más orosz vállalat vásárolhatja meg az INA részvényeit, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU kemény politikai és gazdasági szankciókat kíván bevezetni Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt – írja a Jutarnji list keddi száma.

Az EU- és NATO-tag Magyarország és Horvátország köteles lesz betartani az Oroszország ellen bevezetett büntető szankciókat. Ilyen ellenséges környezetben kizárt, hogy egy uniós vagy NATO-tagország hosszabb távú gazdasági elképzelésekről tárgyaljon bármelyik orosz vállalattal.
Különösen kényes helyzetben találta magát most a horvát kormány, mivel valószínű, hogy sem Amerika, sem az unió, sem a NATO sem támogatná, hogy az orosz állami Rosznyeft legyen az INA többségi tulajdonosa. Az unió és a NATO is kockázatosnak tartaná egy olyan állam kezébe adni a regionális és a horvát energiakészleteket, amelyik képes volt megsérteni Ukrajna területi integritását és a nemzetközi szerződéseket – figyelmeztet a Jutarnji list. A lap szerint mindez azt jelenti, hogy a magyaroknak és a horvátoknak tovább kell folytatniuk a megbeszéléseket és meg kell próbálniuk összhangba hozni az eltérő érdekeiket.
Nem fenyegethetik egymást az INA-részvények eladásával harmadik félnek, mert ekkor az INA még azelőtt tönkre mehet, mielőtt a horvát és a magyar fél felfogja a helyzet komolyságát – fejezi be a lap.(MTI)

Scroll To Top