Mol-INA-ügy – Horvát miniszterelnök-jelölt: Zágráb megvédi az INA érdekeit - Gazdasagportal.hu

Mol-INA-ügy – Horvát miniszterelnök-jelölt: Zágráb megvédi az INA érdekeit

Horvátország bízik a Mol-INA-ügyben folyó döntőbírósági eljárás pozitív kimenetelében, és a horvát törvényekre hivatkozva megvédi a horvát olajipari vállalat érdekeit – jelentette ki Andrej Plenkovic, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Nacional horvát hetilapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

Plenkovic leszögezte: ha kormányfő lesz, azon dolgozik majd, hogy biztosítsa az egységes és következetes horvát álláspontot az INA fejlődési stratégiáját illetően, amire szerinte nem mindig volt példa az elmúlt időszakban. Ezt pedig szerinte a magyar partner, a Mol magyar olaj- és gázipari vállalat gyakran megpróbálta kihasználni.
Az INA nemzeti érdekű vállalat, mert kőolaj- és gáztartalékai és azok kitermelése energetikailag függetlenné teszik Horvátországot – tette hozzá.
A HDZ elnöke úgy véli: az INA-t mint kutatási, termelési és értékesítési vállalatot kell fejleszteni, amely új munkahelyeket teremt.
A finomítókkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: a Mol-INA részvényesi szerződés világosan előirányozza mindkét, a sziszeki és a rijekai finomító felújítását. A rijekai finomító felújítását már rég be kellett volna fejezni – tette hozzá.
Plenkovic szerint a munkálatok halogatása bizonytalanságot szül, és megkérdőjelezi a Mol őszinteségét a stratégiai partnerség megvalósításában, továbbá a magyar vállalat készségét, hogy a részvényesi szerződésben foglaltak szerint támogatja az INA stratégia fejlődési céljait.
“Ha a Mol nem képes betartani szerződéses kötelezettségeit, ezt meg kell mondania, és én mint leendő kormányfő, valamint a kormányom tudni fogjuk, hogyan válaszoljunk egy ilyen álláspontra” – hangsúlyozta.
A HDZ elnöke úgy értékelte, hogy az INA jelenlegi helyzete nem kielégítő, mert nem használja ki optimálisan fejlődési lehetőségeit.(MTI)

Scroll To Top