Mol-INA-ügy – Horvát kormányfő: még néhány hét kell az INA visszavásárlási modelljének kiválasztásához - Gazdasagportal.hu

Mol-INA-ügy – Horvát kormányfő: még néhány hét kell az INA visszavásárlási modelljének kiválasztásához

A horvát kormánynak még szüksége van néhány hétre, hogy kiválassza a megfelelő modellt a Mol kivásárlására az INA horvát olajipari vállalatból – mondta Andrej Plenkovic miniszterelnök szerdán az Európai Néppárt máltai kongresszusán, Vallettában horvát újságíróknak.

Hozzátette: a tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, akivel szándékában áll külön is beszélni az ügyről.
A szakemberek még vizsgálják a lehetséges modelleket – hangsúlyozta Plenkovic.
A kormányfő szerint Horvátország és Magyarország viszonya színvonalas és jó. “Közös erőfeszítéseket teszünk ezen a téren, minisztereink és más kapcsolatainkon keresztül mindkét országban” – húzta alá.
Plenkovic úgy vélte, azután javult a két ország viszonya, hogy a kormányok úgy döntöttek, a Mol és az INA ügyét elkülönítve kezelik.
Zágráb még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.
A döntőbírósági határozat után Plenkovic december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.
Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.(MTI)

Scroll To Top