Mol-INA-ügy – Horvát gazdasági miniszter: a tárgyalások január közepén folytatódnak

Január közepén folytatódnak az INA horvát olajipari vállalattal kapcsolatos tárgyalások a horvát kormány és a Mol között – jelentette be Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter, a horvát tárgyalócsoport vezetője hétfőn a zágrábi közszolgálati rádióban.

“Remélem, hogy nagyon konkrét álláspontokat hallunk majd a magyarországi kollégáktól” – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte két forgatókönyv lehetséges. “Vagy megállapodunk az INA jövőjét illetően, a stratégiáról, a cégvezetésről és a nemzeti energetikai érdekek stratégiai teljesítéséről, vagy tisztességesen, kulturáltan, szakmaian elválunk egymástól, hogy egy másik stratégiai partner is olyan helyzetbe kerülhessen, hogy a kormánnyal tárgyaljon” – fogalmazott a politikus.
Vrdoljak szerint a horvát oldal kész a megállapodásra, de csak akkor, ha szem előtt tartják a horvát állam érdekeit. Azt várja: a Mol részvényárfolyamának csökkenése, illetve az, hogy a Standard & Poor’s leminősítette a magyar olajipari vállalatot, ösztönözheti a magyar felet a megegyezésre, és így gyorsan megállapodhatnak.
Kiemelte, hogy a horvát kormány nem kapott konkrét választ a magyar cégtől arra a kérésre, hogy a Mol eladná-e 49,08 százalékos INA-részesedését. “Nincsenek konkrétumok, de kommunikálunk, gyakran levelezünk, és tárgyalunk a találkozó előkészítéséről, az álláspontokról” – magyarázta a horvát miniszter.
A kérdésre, miszerint az INA irányítása-e a tárgyalások fő témája, Vrdoljak azt válaszolta, hogy nem. “Természetesen bele kell majd mennünk az INA irányításáról szóló részbe, mert teljesen normális dolog, hogy az a tulajdonos, akinek 44 százalékos részesedése van, partnerével, akinek 49 százalékos a részesedése, tárgyal arról, hogyan fogjuk vezetni a vállalatot, miként lesz  beleszólásunk egyes döntésekbe. Mi ma egyetlen döntésre sem tudunk hatni, mert a kollégák a Molnál ezt konszolidálták” – fogalmazott a miniszter.
“A horvát államnak kell, hogy legyen olyan eszköze, amellyel beleszólhat bizonyos folyamatokba” – magyarázta.
A rádióműsorban azt is megkérdezték Vrdoljaktól, hogy az orosz Rosneft vagy a Qatar képviselői érdeklődtek-e az INA-ról. A gazdasági miniszter szerint az energiaiparban nincsenek ilyen gyors döntések, de az INA érdekes a külföldiek számára, és érdeklődtek is.
“Mi megadtuk az információkat, a mi részünk itt befejeződött. Most rajtuk áll, hogy eldöntsék, érdekeltek-e” – mondta a politikus.     Az INA jövőjéről kijelentette, hogy szerinte nem kellene bezárni az INA két finomítóját, Fiume (Rijeka) földrajzi helyzete ugyanis a tengeren nagyon vonzó, és már régen korszerűsíteni kellett volna, Sziszeken (Sisak) pedig fenn kellene tartani a termelés szintjét, de előbb el kellene dönteni, hogy melyik termékre koncentráljanak.
2014-ben három nagy energetikai projektet is tető alá hoznak – mondta Vrdoljak. Megállapodás születik az adriai-tengeri kutatásról, a plomini hőerőmű bővítéséről és egy hőerőmű megépítéséről a kelet-horvátországi Eszéken.     A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.(MTI)

Scroll To Top