Mol-INA-ügy – A Mol nem akar megválni az INA-tól

A Mol nem szeretne megválni az INA-ban meglévő részesedésétől, érdekelt a mielőbbi megegyezésben a horvát kormánnyal – nyilatkozta Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a Jutarnji list vasárnapi számában.

“Nem azért, mert nem lenne más megoldás vagy érdeklődő, hanem azért, mert nem véletlenül fektetett a Mol az INA-ba, különben is több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt” – idézi a horvát lap Áldott Zoltán válaszát arra a kérdésre, hogy a megállapodás vagy az INA értékesítése fontosabb a Mol számára.     Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az INA 2013-as pénzügyi jelentése jelentős veszteséget tartalmaz, a horvát olajipari vállalat első embere megjegyezte: a jelentés elkészítése a nemzetközi normák betartásával zajlott, az INA Szíriában meglévő érdekeltségeinek értékcsökkenése “vis maior”. Hasonló módon járt el a szíriai befektetésekkel több nemzetközi cég is – tette hozzá.
A Mol bizonyosan szebb fényben tüntetné fel az INA-t, ha a cég eladásában gondolkodna – mondta Áldott Zoltán, aki szerint nem a részvényesek feladata az üzleti döntések meghozatala, hanem az INA igazgatóságáé és felügyelőbizottságáé.     Az értékcsökkentéstől eltekintve látható, hogy az INA 2013-ban jó eredményt ért el; a Mol 2 milliárd kuna (78 milliárd forint) befektetést hajtott végre az INA-ban, megállította a meglévő mezők kitermelésének visszaesését és megkezdte azokat a befektetéseket, amelyek a következő években növelik a kitermelést. A piac hanyatlásának ellenére sikerült az olajszármazékok eladását növelni a horvátországi, szlovéniai és bosznia-hercegovinai piacokon, amivel az INA növelte piaci részesedését – hangsúlyozta Áldott.     Arra a kérdésre, hogy a Mol meddig kíván tárgyalni a horvát kormánnyal, Áldott Zoltán megjegyezte: a Mol érdeke a tárgyalások mielőbbi befejezése. Szerinte az álláspontok sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint korábban, és fontos, hogy a két fél végre nem a médián keresztül kommunikál egymással. Szerinte egyetértenek abban, hogy Horvátországban tovább kell fejleszteni a kutatást és a termelést, az INA-t regionális nagyvállalattá kell tenni.     Az INA tulajdonában lévő horvátországi olajfinomítók sorsát még nem érintették a tárgyalások, az INA illetékes testületeinek a felelőssége, hogy a vállalat számára a legjobb döntést hozzák meg ez ügyben is. “Minden nagyobb vállalat a kilencvenes évek közepén modernizálta finomítóit, ezt az INA akkor nem tette meg, ezért nehéz beszélnem erről” – mondta az INA első embere.(MTI)

Scroll To Top