Mol-INA ügy – A Mol-nak kedvez a választottbíróság döntése a szakértő szerint

Egyértelmű siker a Mol Nyrt. számára, hogy a választottbíróság elutasította a horvát kormány átmeneti korlátozásokra vonatkozó kérelmét – mondta Sonnevend Pál, az ELTE nemzetközi tanszék docense.

A szakértő azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy az UNCITRAL (The United Nations Commission on International Trade Law) szabályai szerint működő hágai állandó választottbíróság utasítására Horvátországnak és a Mol Nyrt.-nek hétfőn közös nyilatkozatot kellett kiadnia a köztük lévő perről. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy a felek és képviselőik az eljárás lezárásáig nem nyilatkozhatnak az ügyről.
A feleket azért kötelezte a választottbíróság a közös nyilatkozat kiadására, hogy tisztázzák a sajtóban megjelent az ellentmondó nyilatkozatokat. A horvát gazdasági minisztérium korábban például azt állította, hogy a választottbíróság kimondta: Horvátország bebizonyította, a vitatott megállapodásokat korrupt módon kötötték meg, azok érvénytelenek és semmisek. Azt is közölte, hogy a Mol nem adhatja el az INA-részvényeket, illetve csak bizonyos feltételek mellett értékesítheti részvényeit.
A Mol viszont azt állította, hogy a választottbíróság nem rendelte el az INA-részvények eladásának korlátozását.
Sonnevend Pál szerint az, hogy a választottbíróság nem kíván az irányítási jogokon keresztül a magyar olajipari cég üzletpolitikai döntéseibe beavatkozni addig, míg azok az INA érdekeit szolgálják, kisebb győzelmet jelent. A szakértő azonban hangsúlyozza, a határozat csak a korlátozó intézkedésekre vonatkozik, nem pedig az ügyben hozott végleges döntés.(MTI)

Scroll To Top