Mol-INA-ügy – A Mol felfüggeszti az INA rendkívüli közgyűlésének összehívására vonatkozó kezdeményezését

A Mol Nyrt. a csökkenő olajár, és annak a horvát INA Industrija nafte d.d.-re gyakorolt esetleges negatív hatása miatt felfüggeszti az INA rendkívüli közgyűlésének összehívására vonatkozó kezdeményezését – közölte a Mol kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A magyar olajipari vállalat tavaly november 25-én kezdeményezte a rendkívüli közgyűlést, amelyen a Mol egy 260 millió euró (2 milliárd horvát kuna, 80 milliárd forint) értékű rendkívüli osztalék kifizetését akarta elérni z eredménytartalék terhére.
A Mol korábban azzal indokolta döntését, hogy megmentette az INA-t a csődtől, stabilizálta a pénzügyi helyzetét és nyereséges vállalatot csinált belőle, amely jelentős befektetési lehetőségekkel rendelkezik.
A Mol véleménye szerint a részvényesek megértették, hogy a horvát kormány nem támogatja a befektetőbarát környezetet Horvátországban, ezért elérkezettnek látják az időt arra, hogy korábbi befektetéseik eredményét realizálják.
A magyar olajtársaság és a horvát állam között régóta húzódó vita van az INA irányításáról. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában és a Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát állam a részvények 44,84 százalékát birtokolja.
A Mol eddig – a horvát kormánnyal egyetértésben – 58 millió euró osztalékot vett ki az INA-ból: 2007-ben 5 millió eurót, 2010-ben 31 milliót, 2012-ben pedig 22 millió eurót.
Mióta a Mol átvette az INA irányítását, az INA közel háromszorosára növelte a fejlesztésre fordított összegeket, amelyek éves szinten elérik a 2,7 milliárd kunát – közölte a vállalat.
Az INA részvények vásárlására a Mol-csoport 1,4 milliárd eurót költött.(MTI)

Scroll To Top