Mol-INA-ügy – A Mol áll a jogi viták elé a horvát kormánnyal - Gazdasagportal.hu

Mol-INA-ügy – A Mol áll a jogi viták elé a horvát kormánnyal

A horvát kormány semmilyen fajta jogi kereset indításáról nem tájékoztatta a Molt, de a magyar olajtársaság áll mindenfajta jogi vita elé, hiszen nagyon felkészült és sziklaszilárd álláspontja van az üggyel kapcsolatban – mondta Szollár Domokos, a társaság magyarországi kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-nek.

Az igazgató arra reagált, hogy a horvát kormány pénteken bejelentette, az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottsághoz (UNCITRAL) fordul annak érdekében, hogy rendezze a Molnak az INA horvát olajipari vállalatban meglévő részesedésével kapcsolatos vitát.
A horvát kormány az UNCITRAL-nak pénteken elküldött levelében azt írta: szeretné, ha részben semmissé nyilvánítanák azt a 2009-es megállapodást, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát.
Szollár Domokos elmondta azt is, hogy a horvát kormánnyal természetesen folytatódnak a tárgyalások. A Mol azon dolgozik, hogy az INA-t az üzleti tervei szerint fejlessze azért, hogy versenyképes és stabil cég legyen.
A horvát álláspont szerint törvénysértő volt a 2009-es megállapodás. Zágráb ezért az eredeti állapot helyreállítását vagy a szerinte a Mol által szerzett jogtalan előny megtérítését követeli. A horvát kormány továbbá azt állítja, a magyar társaság nem teljesítette kötelezettségét, és nem korszerűsítette a rijekai és a sziszeki finomítót.
A Mol mindezt vitatja és már november végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A magyar cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult, arra hivatkozva, hogy a horvát kormány nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.(MTI)

Scroll To Top