Mol-INA – Fellebbezett Hernádi a letartóztatását elrendelő végzés ellen

Horvát ügyvédjén keresztül ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva fellebbezést nyújtott be Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a letartóztatását elrendelő végzés ellen.

Hernádi fellebbezését ügyvédjei tették meg, mivel véleményük szerint téves a törvényi és ténymegállapítás – tájékoztatott a horvát média pénteken.
A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását azzal a váddal, hogy a Mol megvesztegetéssel szerzett meghatározó befolyást az INA horvát olajtársaság irányításában.
Hernádi számára a fellebbezést az tette lehetővé, hogy Horvátország március elején módosította a letartóztatást elrendelő végzés alapjául szolgáló joganyagot – idézi a pénteki joganyagot a Jutarnji list, Hernádi ügyvédjére hivatkozva.
A védelem szerint kérdéses, hogy az adott helyzetben a fellebbezés mennyire hatékony jogi eszköz, mivel a bíróság korábban megalapozottnak tartotta a vizsgálati fogság elrendelését – jegyzi meg a Jutarnji list az indoklással kapcsolatban.
Amikor tavaly ősszel a Zágráb megyei bíróság, a bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára elrendelte Hernádi letartóztatását, egyben megnyitotta a lehetőségét az európai elfogatóparancs elrendelésére, nem kívánta vizsgálat tárgyává tenni Hernádi fellebbezését. Hernádi ügyvédjei ezért januárban alkotmányos jogorvoslattal éltek.
Az USKOK azután kérte Hernádi letartóztatását, miután Magyarország elutasította a horvátországi kihallgatásra vonatkozó kérvény kézbesítését. A lap szerint a magyarok felfüggesztették a vizsgálatot, mivel véleményük szerint a Mol vezérnek nincs köze a volt horvát miniszterelnök megvesztegetéséhez, amellyel összefüggésbe hozták, hogy a Mol megszerezte a többségi irányítási jogokat az INA-ban.
Zágráb még tavaly adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki októberben az Interpol vörös listájára is felkerült.
Idén februárban azonban a horvát bíróság, vádhatóság és a rendőrség tudta nélkül, a körözési parancs lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról, mert az Interpol vizsgálat tárgyává tette a körözési parancsban megfogalmazott vádakat.
A nemzetközi rendőri szervezetnél az MTI-nek korábban elmondták, hogy Hernádi Zsolt esetét egy független bizottság vizsgálja.     A horvátok azzal gyanúsítják Hernádit, hogy 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek, a Mol vezérigazgatója tagadja a vádat.
A horvát politikust nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.(MTI)

Scroll To Top