Módosításra szorul a lakásvásárlás állami támogatása

Érdemes lenne felülvizsgálni és a jelenlegi kamatkörnyezethez igazítani az új- és használt lakások támogatotthitel-kamatainak jogszabályban rögzített 6 százalékos alsó határát, hiszen a piacon egyre több hitelkondíció lesz ennél kedvezőbb – közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat hétfőn az MTI-vel.

Másrészt a hitelkeresletet – a nagyobb biztonság miatt – jelentősen növelné, ha a támogatási időszak megduplázódna és 10 évre szólna. Az OC azzal indokolja a javaslatát, hogy a jelenlegi kamattámogatás nem járt számottevő kereslet bővüléssel.
Ezeken túl, kifejezetten az új lakások piacát serkentené a lakásárban megjelenő forgalmi adó (áfa) csökkentése – javasolja az OC.
Jelenleg az éves lakásforgalom 95 százalékát a használt lakások adják. Ahhoz, hogy ez a forgalom elmozduljon az évi 80-90 ezres darabszámról, szükséges lenne a félszocpol támogatás bevezetése a használt lakások vásárlására is.
A közlemény nem említi, de a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy – biztonságos piaci körülmények között, és a mainál jóval nagyobb forgalom mellett – a használt lakások eladóinak egy része új lakást vásárol.(MTI)

Scroll To Top