MNB-program – Londoni elemzők: kormánygarancia vagy magasabb kamatfelár kellene

Kormánygaranciára vagy az eredetileg meghatározottnál magasabb kamatfelárra lehet szükség ahhoz, hogy a kereskedelmi bankok részt vegyenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bejelentett hitelezés-ösztönző programban – vélekedtek az MNB-programra visszatérő pénteki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői az MNB-program egyik fő pillérével, a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal ajánlott, a kis- és középvállalatoknak legfeljebb 2 százalékos kamattal továbbkölcsönözhető 250 milliárd forintos csomaggal kapcsolatban kiemelték: a kereskedelemi bankok már 4-5 százalékpontos kamatfelárral is vonakodnak hiteleket folyósítani ennek a vállalati körnek, a jegybank pedig most arra próbálja rávenni őket, hogy a finanszírozási ráta – vagyis a nekik felszámított nulla százalékos kamatszint – felett 2 százalékpontos prémiummal kölcsönözzék tovább az MNB által kínált likviditást.
A Morgan Stanley elemzői szerint jó eséllyel előfordulhat, hogy a kormánynak bizonyos mértékű hitelgaranciát kell társítania az MNB-program mellé, bár a Magyarországgal kapcsolatban folytatott uniós túlzottdeficit-eljárás miatt a magyar kormány költségvetési mozgástere nagyon korlátozott. A ház londoni szakértői szerint ebben a helyzetben végül arra lehet szükség, hogy az MNB a kockázatokat jobban tükröző, magasabb kamatfelárat engedélyezzen a programhoz csatlakozó kereskedelmi bankoknak.
Ugyanerre a problémára már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet az MNB-programmal kapcsolatos elemzéseikben.
A JP Morgan globális bankcsoport londoni szakértőinek minapi értékelése szerint is valószínűleg további ösztönzőkre lesz szükségük a magyar kereskedelmi bankoknak ahhoz, hogy mindössze 2 százalékpontos felárral hajlandók legyenek hitelezni a program által megcélzott, ám potenciálisan magas kockázatú kis- és középvállalati szektornak.
A ház elemzői a kockázatokkal kapcsolatban hangsúlyozták, hogy ebben a vállalati szektorban Magyarországon jelenleg 25 százalékos a nem teljesítő banki kinnlevőségek rátája.
Az MNB egyértelművé tette, hogy nem vesz át semmilyen vállalati hitelkockázatot e program keretében. Ebben a helyzetben az MNB-program hatékonyságát növelhetné, ha a magyar kormány valamilyen korlátozott garanciát társítana a kezdeményezés mellé, például kötelezettséget vállalhatna arra, hogy a hitelezés-ösztönző programból eredő esetleges banki veszteségek 25 százalékát fedezi – állt a JP Morgan elemzésében.
A ház londoni szakértői közölték: jó esélyt látnak arra, hogy a kereskedelmi bankokkal az MNB-program kondícióiról tartandó tárgyalások során az MNB-likviditási csomag továbbkölcsönzésén érvényesíthető kamatfelár emelkedni fog a jelenlegi tervekben szereplő 2 százalékpontról. (MTI)

Scroll To Top