MNB-program – A Raiffeisen élénk érdeklődést tapasztal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja pozitívan változtatta meg a vállalkozások gondolkodását, a Raiffeisen Bank által a programban kínált 64 milliárd forint összegű teljes keretet fel akarják használni a partner vállalkozások – mondta a bank ügyvezető igazgatója a pénzintézet keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kiss Zoltán kifejtette: a Raiffeisen Bank az MNB növekedési hitelprogramjából összesen 64 milliárd forintot igényelt, ez a kiváltásokon túli hiteleket figyelembe véve kis mértékű állománynövekedést hozhat.
Elmondta: az I. pillért szétkapkodták a bank vállalati ügyfelei, a II. pillér azonban kisebb érdeklődést hozott a kkv-k körében, a devizakockázatokat a vállalkozók nem kívánják olyan mértékben csökkenteni, ahogy ezt előzőleg várták a banknál.
A bank tapasztalatai szerint az MNB által biztosított kedvezményes hitelprogram keretében egyrészt meglévő hitelek kiváltása történik, ám számos új ügyletet is jóváhagytak, amelyek gazdaságélénkítő hatása rövid és középtávon lesz majd érezhető.
A 64 milliárd forintos igényelt összeget még nem helyezték még ki, de már tárgyalnak a vállalati ügyfelekkel.
Kiss Zoltán arról is szólt, hogy az I. és II. pillér alapján igényelt keret nagyjából azonos arányban oszlik meg, mégpedig 30-34 milliárd forintos összegben.
Az MTI érdeklődésére elmondta: a kis cégek már 3 millió forinttól igényelnek hitelt a programban, a középvállalatok között van olyan vállalkozás, amely 3 milliárd forintos hitelt akar felvenni.
Az MNB növekedési hitelprogramja (NHP) I. pillérének keretében a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelezésének élénkítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében a jegybank kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit a bankok egy általuk vállalt, felülről korlátozott kamatmarzs mellett továbbhiteleznek a kkv-knak. Az MNB növekedési hitelprogramja keretében nyújtott kedvezményes jegybanki finanszírozás a hitellel már rendelkező vállalatok finanszírozási költségeit csökkenti, illetve lehetővé teszi olyan projektek megvalósítását, amelyek elindítását a magas finanszírozási költség eddig akadályozta.
A program II. pillére a kkv-k hitelein belül a devizaalapú hitelek arányának csökkenését kívánja elérni. A program célja, hogy a devizahitelek forintra váltása javítsa az érintett vállalkozások hitelképességét, és kiszámítható gazdálkodást tesz lehetővé számukra.
Az MNB az NHP I. és II. pillérének keretében 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a programban részt vevő hitelintézetek számára.(MTI)

Scroll To Top