MNB-program – A jegybank közzétette az első és második pillér terméktájékoztatóját

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétette honlapján a növekedési hitelprogram első két pilléréhez kapcsolódó terméktájékoztatót.

Az MNB a tájékoztatóban jelezte, hogy a harmadik pillér feltételeit még nem véglegesítették.
A jegybank április elején jelentette be a három intézkedésből álló programot, amelynek célja a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése. Az első két pillér értelmében a jegybank egyrészt – a kereskedelmi bankok útján – a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatja. Másrészt 250 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a kkv-k devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre váltsák.
A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.
Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a jegybank május 21-én küldi ki a bankoknak a végleges szerződéstervezeteket. A bankok péntekig jelezhetnek vissza a tervezettekkel kapcsolatosan, és ekkor jelenthetik be, hogy mekkora összegért pályáznak a rendelkezésre álló jegybanki forrásból.
Az MNB május 28-án tájékoztatja a pénzintézeteket arról, hogy mekkora összeget kapnak.
A program június elején indul és augusztus végéig tart. Ezt követően a monetáris tanács a programot értékeli, és dönt az esetleges folytatásról. (MTI)

Scroll To Top