MNB: nőttek a külföldi tartozások, csökkentek a követelések

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) külföldi követelései márciusban 320 milliárd forinttal 12 353 milliárd forintra csökkentek, és 635 milliárd forinttal alacsonyabb voltak, mint a múlt év végén. A külföldi tartozások a múlt hónapban 1152 milliárd forinttal 2852 milliárd forintra emelkedtek, de ezzel együtt is 323 milliárd forinttal elmaradtak az év végén regisztrált összegtől – derül ki a jegybank statisztikai mérlegének pénteken közzétett előzetes adataiból.

A forint árfolyamának változása és a nemzetközi szervezetekkel kötött repo ügyletek növelték, míg a márciusi deviza államkötvény-lejáratok és a hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swap ügyletek csökkentették a külföldi követelések állományát – magyarázta közleményében a jegybank. Márciusban a forint 0,75 százalékkal gyengült az euróval szemben. A múlt hónapban egy 30 milliárd jen (84 milliárd forint) összegű hároméves devizakötvény visszafizetése vált esedékessé.
Az aranytartalék áprilisban eszközölt háromszorosára – 31,5 tonnáról 94,5 tonnára – növelése csak belső átrendeződést okozott a külföldi követelések állományában – jegyezte meg az MNB.
A költségvetés jegybanki betétállománya márciusban 165 milliárd forinttal csökkent, de ezzel csak 2,8 milliárd forinttal süllyedt a múlt év végi szint alá.(MTI)

Scroll To Top