MNB: nem köthet biztosításokat a romániai Astra Biztosító hazai fióktelepe

A romániai Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél nem köthetők újabb biztosítások, a díjnemfizetés miatt megszűnt kötelező gépjármű-felelősség biztosítási (KGFB) szerződéseket más piaci szereplőnél lehet újrakötni – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

A jegybank MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) hétfőn este a romániai hivatalos közlönyben megjelentette a Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról és a felszámolás elrendelésének kezdeményezéséről rendelkező határozatát.
A közlemény szerint az ügyfeleknek módjukban áll kezdeményezni az Astra fióktelepénél a még nem lejárt évfordulójú – például kgfb, lakás, casco – biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő, akár azonnali megszüntetését. Kgfb-szerződés esetében a megszüntetés időpontját mindenképp szükséges összehangolni más biztosítónál történő ugyanezen időpontú szerződéskötéssel, különben a kieső időszakra az ügyfélnek magas fedezetlenségi díjat kell fizetnie – hívja fel a figyelmet az MNB.
A kgfb kivételével az egyéb Astra nem-élet – példaául casco, lakás – biztosításokkal rendelkező ügyfeleknek a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján lehetőségük van arra is, hogy akár azonnal egy második biztosítást kössenek biztosítási fedezettel megvédendő vagyontárgyukra, kár esetén pedig a szerződött másik biztosítótól igényeljék annak megtérítését.
Az ügyfelek tájékoztatására az MNB által készített fogyasztói kérdések és válaszok gyűjteménye a jegybank honlapján olvasható – közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az összevont román pénzügyi felügyelet augusztus 26-án fizetésképtelenné nyilvánította a romániai Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.
A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes (34,3 milliárd forint) tőkeemelést rendelt el. A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor.
A Magyar Nemzeti Bank augusztus 27-ei közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a romániai Astra Biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását.
Az Astra azt közölte korábban, hogy folyamatos tájékoztatást nyújt mintegy 180 ezer magyar ügyfelének a tennivalókról a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) egyeztetve. Majzik Ferenc Levente, a társaság jogi és szolgáltatási igazgatója az MTI érdeklődésére múlt pénteken közölte: a román felügyeleti hatóság kezdeményezte a fizetésképtelenség megállapítását, de azt kimondani csak a bíróságnak van joga. Kiemelte, hogy az ügyfeleknek a kialakult helyzetben semmi különös tennivalójuk nincsen, a károkat továbbra is rendezik.
Az MNB pedig megerősítette, hogy a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára . A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.(MTI)

Scroll To Top