MNB: áprilisban csökkentek a hitelkamatok

Áprilisban csökkent a lakossági és vállalati hitelek átlagos kamatlába – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken kiadott jelentéséből.

A lakáscélú forinthitel szerződések átlagos hitelköltség mutatója 10,08 százalékos volt a múlt hónapban, 39 bázisponttal kisebb az előző havinál, a forintban denominált szabad felhasználású jelzálog hitelek költsége 129 bázisponttal 12,47 százalékra csökkent. A személyi hitelek THM-je 16 bázisponttal 27,99 százalékra emelkedett.
A monetáris tanács augusztusban kezdett enyhítési ciklusa tavaly augusztustól áprilisig 2,25 százalékponttal, 7,00 százalékról 4,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, aminek jó része, 189 bázispont, megjelent a lakáscélú hitelkamatok alakulásában is – derül ki az MNB adataiból.
A vállalati kamatokba még inkább átment az alapkamat-csökkentés hatása: a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott egymillió euró alatti forinthitelek áprilisi 7,84 százalékos átlagos kamata 203 bázisponttal, az egymillió euró feletti hitelek 6,19 százalékos kamata 300 bázisponttal volt alacsonyabb az augusztusi szintnél.
Áprilisban folytatódott a lakáshitel-kereslet növekedése, 10,3 milliárd forint értékben születtek új szerződések, ami tavaly augusztus óta a legnagyobb összeg volt. A háztartások fogyasztási hiteligénye ismét elérte a szeptemberi 14,4 milliárd forintos szintet.
A lakossági folyószámla hitelek magas, 29,9 százalékos átlagos kamata ellenére 366 milliárdot meghaladó összeget hívtak le a háztartások, a legtöbbet 2011. októbere óta.
A vállalati hitelkereslet is élénk maradt, az egymillió euró értékhatár alatti hitelekből az idén a legnagyobb havi értékre, 54,4 milliárd forintra kötöttek szerződést a kereskedelmi bankokkal, a nagyobb összegű vállalati hitelszerződések összege pedig meghaladta a 83 milliárdot – derül ki az MNB adataiból.(MTI)

Scroll To Top