MNB: a háztartások nettó hitelfelvevők, a vállalatok törlesztők áprilisban

A háztartások több hitelt fizettek vissza áprilisban, mint amennyit felvettek és viszonylag jelentős összeget vontak ki betéteikből, így nettó megtakarításuk 257 milliárd forintra apadt. A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelintézetek április összevont mérlegéről pénteken kiadott jelentéséből az is kiderül, hogy a vállalatok eközben több hitelt törlesztettek, mint amennyi betétet felvettek, így nettó megtakarítók voltak: 104,7 milliárddal csökkent a nettó adósságuk.

A múlt havi tranzakciókkal folytatódott az a három és fél éve, 2009 vége óta megszakítás nélkül tartó tendencia, hogy a lakosság több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. Áprilisban, szeptember óta először, forint hitelekből 5,1 milliárddal többet vett fel a visszafizetett összegnél, devizában viszont a legnagyobb tétellel, 32,9 milliárddal csökkentette a tartozásait. A 27,8 milliárd nettó törlesztéssel szemben azonban a háztartások 126,2 milliárdot kivontak a betéteikből, amiből csak 9,7 milliárd jutott a devizabetétekre. A devizabetétek apasztása november óta tart, de az áprilisival összevethető lakossági forintbetét kivonásra tavaly január óta nem volt példa.
A vállalatok az elmúlt másfél évben – egyetlen hónap kivételével – több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek és az áprilisi 60 milliárd forint nettó visszafizetés – 39 milliárd forint és 21 milliárd deviza – a legnagyobb összeg volt ebben az évben. A 10,7 milliárd forintos április betétkivonás a devizabetétek 78,5 milliárdos felhasználásából adódott miközben a forintbetét elhelyezés az előző havival azonos szinten maradt.
Az átértékelődés – árfolyam és egyéb változások – miatt a vállalatok hiteladóssága 72, a betéteik értéke 18 milliárddal csökkent, a háztarások 101 milliárdot megtakarítottak az adósságuk leértékelődésén és 17 milliárdot vesztettek a betéteken, derül ki az MNB adataiból. (MTI)

Scroll To Top