MKIK-GVI: romló üzleti helyzettel számolnak a vállalkozások

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) konjunktúramutató értéke az áprilisi 58 pontról 2019 októberében 46 pontra esett vissza, az érték 2015 októbere óta a legalacsonyabb, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia megtört – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön az MTI-vel.

Az MKIK GVI vállalati konjunktúravizsgálata 2268 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.
A felmérés szerint a bizonytalansági mutató értéke nyolc ponttal emelkedett áprilishoz képest, jelenleg 44 ponton áll, ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált a legutóbbi adatfelvétel óta.
Az üzleti klíma romlását leginkább a külföldi, vagy külföldi résztulajdonban lévő vállalatok, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik.
Ágazat szerint leginkább a feldolgozóipari cégek várakozásai romlottak 2019 áprilisához képest, de csökkent a konjunktúra mutató az építőiparban, a kereskedelemben, valamint az egyéb szolgáltatások területén tevékenykedő cégek körében is.
A jelenlegi üzleti helyzetre vonatkozó mutató 7 ponttal romlott, és 48 ponton áll, a várható üzleti helyzeté 35 pont, ami 14 ponttal alacsonyabb a 2019 áprilisinál.
A gépberuházások várható volumene 27 ponton, míg az építési beruházásoké mínusz 7 ponton áll. Mindkét mutató visszaesett áprilishoz képest, az építési beruházások várható volumene 3, míg a gépberuházások esetében 6 ponttal csökkent.
A megrendelések várható alakulásával kapcsolatban is enyhén pesszimistábbakká váltak a vállalkozások: az előző félévhez képest 4 ponttal csökkent a mutató értéke, jelenleg 49 ponton áll.
A vállalkozások a következő fél évben a munkaerőkereslet számottevő csökkenésére számítanak. A munkaerőkereslet várható csökkenése elsősorban a döntően exportáló, a feldolgozóipari, a külföldi érdekeltségű cégek, valamint a nagyvállalatok munkaerőigényének számottevő visszaesésére vezethető vissza – olvasható az MKIK GVI összefoglalójában.(MTI)

Scroll To Top