MKIK: csökkent a munkanélküliek száma a második negyedévben

Az idei második negyedévben jelentősen, mintegy 42 700-zal csökkent a munkanélküliek száma az első negyedévhez képest, ami főként szezonális hatásoknak tudható be – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) pénteken az MTI-vel saját becslésére hivatkozva.

Az intézet előrejelzése szerint 2013 júniusában a regisztrált álláskeresők száma több mint 17 ezerrel csökkent májushoz képest, így folytatódott a 2013. március óta megfigyelhető csökkenő tendencia.
A vállalkozáskutató intézet a becslések során a Google Insights for Search (GIS) segítségével megfigyelt álláskeresési aktivitási adatokat és a korábbi regisztrált álláskeresők számát mutató adatokat használta fel. A GIS segítségével lehet megmondani, hogy egy adott időszakban hányan kerestek munkalehetőséggel, álláskereséssel kapcsolatos kifejezésekre az interneten.
Több modellben is kiszámolták az álláskeresők várható  létszámát; a GIS adatainak felhasználásával júniusban mintegy 497 ezer regisztrált álláskeresőre számítanak, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 26 ezer fős csökkenést jelent.
Ha a szezonális hatásoktól eltekintünk, akkor a GVI által fejlesztett modell eredményei alapján az előző negyedévhez képest 2013 második negyedévében 15 ezerrel volt kevesebb munkanélküli – olvasható a közleményben.
Szintén csökkentő tendencia érvényesült a regisztrált álláskeresők esetében is: a szezonális hatásokat kiszűrő becslések szerint júniusban az elmúlt év júniusához képest 15 300-zal volt kevesebb a regisztrált munkanélküli Magyarországon.
A GVI szerint a csökkenő tendenciának két forrása lehet: egyrészt a tavalyi recesszió után kismértékben javultak a magyar vállalkozások üzleti kilátásai, és így a munkaerő-kereslet is, másrészt a tavalyihoz képest tovább növekedhetett a magyar munkaerő külföldi munkavállalása.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal július közepén teszi közzé a regisztrált álláskeresők számának júniusi alakulására vonatkozó adatát.(MTI)

Scroll To Top