Mindennap Idővel Kereskedsz – Észrevetted?

Aki már kereskedik opcióval, az tisztában van vele, hogy az idő pénz, amit lehet venni és eladni. Pár év után ez általában teljesen átformálja az ember gondolkodását.

Előző cikkemben arról írtam, hogy mennyi időd van hátra. Most nézzük meg a gyakorlatban hol jelenik meg az idő vétele vagy eladása és hol kellene jobban tudatossá válni erre a jelenségre.

Mikor adsz el időt?

Alapvetően akkor adsz el időt, amikor az idődet pénzre váltod. Szokványos módja a munkahely. A munkád / tevékenységed eredményét háromféle módon adhatod el a piacon.

idoA jelen eladása

Ez történik akkor, amikor ülsz egy munkahelyen és eladod az idődet a napi rutin során. Nem kell nagyon magyarázni, mindenki dolgozott már valahol több kevesebb ideig, így tudja mit jelent az időt pénzre váltani. Ez a legkevésbé hatékony módja az időd eladásának.

A múlt eladása

Hogyan adhatom el a múltat a jelenben? Nagyon egyszerű. Létrehozol valamit (pl. egy infótermék, könyv, szolgáltatás), ami a jelenben is termel, de már nem kell rá időt fordítani. Ez az egyik legjövedelmezőbb risk / reward ha időeladásról beszélek.

A jövő eladása

Ilyen eset lehet az, amikor egy projektre felveszel hitelt, előre finanszíroztatsz egy vásárlást, számlát faktoráltatsz, stb. Ilyenkor egy jövőbeni tevékenység által remélt profit érdekében veszel igénybe a jelenben finanszírozást. Ez a mód nem annyira hatékony, mint a múlt eladása, de azért jobb mint a jelené.

Mikor veszel időt?

Nem teljesen nyilvánvaló, de minden nap vásárolsz időt. Folyamatosan az idővel kereskedünk, ami pénzben van kifejezve. Pár hétköznapi példa az idő vásárlására:

  • Házvezetőnő alkalmazása: alacsony óradíjon elvégzi azt a munkát, amit neked kellene, de ha megveszed az idejét, helyette pihenhetsz vagy dolgozhatsz a céljaidon.
  • Autóval jársz: járhatnál busszal is, vagy biciklivel, de az autó gyorsabb, így ismét időt vettél feláron.
  • Kaját rendelsz: nem kell elmenni a boltba, főzni, időt áldozni rá.
  • Munkatárs alkalmazása: megvásárolod az idejét, szakértelmét, hogy ne neked kelljen adott területet is megtanulnod.
  • Házhoz rendeled a bevásárlást: evidens, nem állsz sorban, dugóban, utazol, stb.
  • Repülővel utazol: autóval sokkal tovább tartana, ismét időt vásároltál.
  • Elmész egy tanfolyamra: megveszed mástól a tudását, amivel lényegében az adott területen eltöltött idejét és tapasztalatát vásároltad meg.

 

Én a fentieket mind nagyon szeretem alkalmazni a hétköznapokban. Amit csak lehet ki kell outsource-olni, hogy maradjon idő az értékes dolgokra. Az egyik leghasznosabb más tudásának megvásárlása. Persze mindent megtanulhatsz magadtól, de megéri-e eltölteni vele pár évet, ha mástól is megveheted? Én anno szívesen vásároltam volna opciós tudást itthon, de nem volt…

EGO vagy hatékonyság?

A 20-as éveim elejét eléggé az jellemezte, hogy “majd én megoldom, megtanulom, stb”. Nem voltam túl jó az outsource alkalmazásában. EGO kérdést csináltam sok dologból és magamnak akartam bizonyítani. Közel a 38-hoz, ma már másképp látom ezt. Nem kell mindent nekem megoldani, ha valami nem érdekel -> outsource. Pénzzel időt tudok vásárolni.

Az idő az egyetlen olyan faktor, amiből több soha nem lesz. Pénzből bármikor lehet több, rajtam múlik. Az idő nem rajtam múlik, így azzal kell a legjobban gazdálkodni.

Opciós idő ugyanaz, mint az életben

Amikor opciót veszek, időt és lehetőséget veszek. Amikor opciót adok el, akkor időt és kötelezettséget adok el. Nagyon más a kettő ügylet “érzete”. Az opció vétele reményt ad a nagy mozgásban rejlő hatalmas potenciál kiaknázására, míg az opció eladása folyamatos bevételt biztosít az unalmas (oldalazó) időkre, ellenben kötelezettséggel jár.

Hasonló ez az életben is: amikor az idődet adod el a jelenben (azaz dolgozol – kötelezettséget vállalsz), abban nincs benne a nagy kiugrás lehetősége, ellenben “biztos”. Ha időt veszel (más tudását / szolgáltatását pénzért), abban benne van a magasabb potenciál, mert te közben tudsz mással foglalkozni.

Arany középút

A lényeg az, hogy az időd felhasználása a céljaidat szolgálja. Annyit veszel és adsz, amennyit csak akarsz, de legyél tudatos rá. Ne 60 évesen döbbenj rá arra, hogy mennyi mindenről maradtál le. Pénzből bármikor csinálhatsz többet, de a saját idődből nem. Tikk-takk… az óra ketyeg most is.

Mi a következő napirendi pontod?

Scroll To Top