Minden bokor alatt van élelmiszer automata - Gazdasagportal.hu

Minden bokor alatt van élelmiszer automata

Az adóhatósághoz bekötött élelmiszer árus automaták száma már 70.705. Egy hét alatt 17 ezerrel ugrott meg a számuk. És eddig hol voltak? Ezek az élelmiszerpiac akár 2%-át is hozhatják. A többi automata számáról még nincs nyilvános adat. 

2019 július végéig minden árus, vagy bármilyen szolgáltatást nyújtó automatát be kellett jelenteni az adóhatósághoz.

Az élelmiszert árusító automatáknál ez a kötelezettség már korábban is élt, ráadásul 2018 közepétől ezeket – tehát csak az élelmiszeres – automatákat, ahol nincs kezelőszemélyzet, be kellett kötni az adóhatósághoz, hasonlóan, mint az online pénztárgépeket. Egy éve egy úgynevezett felügyeleti egységet kellett beszerelni, ami adatot szolgáltat a forgalomról. Az árus automatáknál egyébként nem kötelező a nyugtaadás, így az előírás nyilván ezért sem véletlen.

Az adóhatóság honlapja feltünteti a bejelentett élelmiszerárus automaták számát is. És ez feltűnő módon megugrott az utóbbi napokban, a korábbi kötelezettség ellenére.

Automaták száma: mint a hőmérő a kánikulában

Érdekes módon annak ellenére, hogy már korábban eleget kellett volna tenni ennek a bekötési kötelezettségnek az élelmiszeres automatáknál, az utóbbi napokban megszaporodott a számuk. A bejelentések alapján, nem is kicsit.

Egy héttel a minden automatára előírt bejelentési kötelezettség határideje előtt 54 ezer automatát jegyzett az adóhatóság nyilvántartása. Augusztus elején már közel 71 ezret, 17 ezerrel többet. Ez nem semmi.

Korábbi megfigyelésünk szerint 2015 novemberében közel 32 ezer volt az élelmiszerárus automaták száma, ekkor csak bejelenteni kellett ezeket a készülékeket az adóhatósághoz, online bekötés még nem volt. Ez a szám 2016-ban sem változott nagyságrendjét tekintve.

Az élelmiszeres automaták online bekötési kötelezettségének előírásakor volt némi berzenkedés az érintett szakmai körben, hogy ez drágulást hoz majd a költségek miatt, de azért némi költségvetési támogatás itt is elesett, az online kaszákhoz hasonlóan. És úgy tűnik, a bejelentett és be is kötött automaták száma nem csökkent, hanem duplájára nőtt a közelmúltban.

A becslések alapján az automatás kör éves forgalma élelmiszerekből elérheti a 100 milliárd forintot, ami az élelmiszere boltok forgalmának 2%-a. És mint arra korábban már rámutattunk, élelmiszer boltból csak 39 ezer van.

A többi automatáról még nincs hír.

(blokkk.com)

Scroll To Top