Milyen a magyar fogyasztók pénzügyi helyzete?

A járványhelyzet folyamatos enyhülése fokozatos feloldásokat eredményez, a globális gazdaság kilátásai pedig ezáltal folyamatosan javulnak – így a magyarok pénzügyi helyzete is bizakodásra adhat okot. A gazdaságélénkítő intézkedések mögött azonban a hazai hitelállományok bővülése is áll, a moratóriumban résztvevő, sérülékeny adósok pedig a teljes hitelállomány 10-12%-val rendelkeznek.

A GKI által kiadott havi jelentésben a magyar gazdaság jövőbeli helyzetébe nyerhetünk betekintést, illetve látjuk azt is, hogy hol áll a fogyasztói bizalmi index; azaz mit gondolnak a hazai fogyasztók a pénzügyi stabilitásukról.

Forrás: GKI

 

Az ábrán látható, hogy a mélypont minden tekintetben tavaly márciusra esett, amikor a koronavírus-járvány elkezdődött: ezután a különböző hullámok megérkezésével újabb és újabb csökkenések voltak tapasztalhatók, az 5.5 millió beoltott elérésével viszont szinte a COVID-ot megelőző idők mutatói látszanak.

Ezek alapján mind a magyar fogyasztók, mind pedig a vállalatok jobbnak ítélik meg saját pénzügyi helyzetüket, mint az ezt megelőző hónapokban.

Fontos viszont, hogy az inflációs várakozások az elmúlt félévben erősödtek, illetve a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is romlónak érzi a lakosság; azaz a fogyasztókban benne van még a félelem, és nem mernek magas kiadásokat bevállalni.

Aki hosszú távra tervez, tudatosan spórol

Voltak, akik a koronavírus okozta elbocsátások miatt akár hónapokig a megtakarításaikat élték fel: de vajon reménykedhetünk-e abban, hogy a COVID egyik pozitív hozadéka a nagyobb pénzügyi tudatosság lesz?

A megtakarítást előre meg kell tervezni: manapság rengeteg applikáció segíthet a kiadásaink nyomon követésében, akár jelez is, ha a hónapban túl sokat költöttünk. Látható bennük, hogy mire mennyit adunk ki egy hónapban: lakásra, élelmiszerre, sportra, egészségre, szórakozásra – az aránytalanul nagy területekből pedig érdemes lehet faragni. Persze nem muszáj ehhez applikációt használni, egy Excel is megteszi.

Mi a legjobb befektetés 2021-ben?

A digitalizált világban minden egyre könnyebbé válik: már nincs szükségünk brókerekre, ha részt akarunk venni a tőzsde körforgásában. Megannyi honlap és applikáció nyújt befektetési tanácsokat és lehetőségeket.

A kriptovalutákkal és a részvényekkel való kereskedés különösen nagy érdeklődést kapott az elmúlt időszakban. Elengedhetetlen viszont, hogy ne a vakszerencsére bízzuk magunkat, hanem tájékozódjunk a témában.

A részvények, tőzsdei cégek követéséhez és elemzéséhez mi az iO Charts rendszerét javasoljuk.

Érdekel a befektetések világa? Tudd meg melyek a legjobb befektetés ötletek 2021-ben!

Scroll To Top