Milliárdos forráshoz jutott Ferencváros városrehabilitációja

Több mint 2,8 milliárd forintot kapott Ferencváros városrehabilitációs programjának folytatására az Új Széchenyi Terv keretében, a támogatási szerződést csütörtökön írta alá Bácskai János (Fidesz-KDNP), a főváros IX. kerületének polgármestere és Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség ügyvezetője Budapesten.

Az eseményen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár arról beszélt, hogy a kormánynak kifejezetten fontos a hasonló városfejlesztési törekvések támogatása. Mint mondta, az ellentmondásos szociális viszonyok között nem elég csak épületek szintjén rehabilitálni, nem elég „a tégla és a habarcs”, sokkal fontosabb a városban, a városrészben élő ember. A szociális programok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a leszakadás, az elszegényedés megálljon, a felzárkózás esélye megnyíljon – mutatott rá az államtitkár.
Hozzátette, hogy a 2015-ben záruló program keretében közösségi terek, lakások, épülettömbök újulnak meg, új kertek jönnek létre, segítik a foglalkoztatást, személyes felzárkóztató, esélyteremtő programok indulnak a IX. kerületben.
Az államtitkár jelezte: a kormány szeretné bebizonyítani a budapesti közösségeknek, hogy minden jó kezdeményezésben partner, nemcsak a 4-es metró várhatóan jövő év márciusára elkészülő szakasza fogja a budapestiek életminőségét javítani, a kerületekben megvalósuló kezdeményezések közvetlenebbül járulnak hozzá a szociális életkörülmények javításához. Szólt arról is, hogy a 2013-2020-as finanszírozási ciklusban szeretnék, ha a közép-magyarországi régióban és Budapesten több pénzt költhetnének, mint az ezt megelőző időszakban.
Bácskai János arról számolt be, hogy a kerületben a szegregációt szeretnék megszüntetni és otthonos környezetet létrehozni a programmal. Tájékoztatása szerint 1990-ben még 1100 komfort nélküli vagy félkomfortos lakás volt a városrészben, ezek száma ma már 200 alatt van.
A polgármester kifejtette, hogy a most induló József Attila-terv keretében öt bérház és két utcaszakasz újul meg, több mint félmilliárd forint jut szociális programokra, bűnmegelőzésre, drogprevencióra, és jelentősen nő a zöldfelületek aránya is. Hozzátette: megújul a műemléki védettségű József Attila-emlékhely is, amely a költő szülőhelyén található.
A polgármester kitért arra, hogy a középső-ferencvárosi területre 20 év alatt 200 milliárd forint épült be, s Ferencvárosban több lakóház újult meg, mint az összes kerületben együttvéve. (MTI)

Scroll To Top