Milanovic: az INA ne legyen a horvátok és a magyarok küzdőtere

Nem jó, ha az INA-t a horvátok és a magyarok küzdőtereként éljük meg – jelentette ki Zoran Milanovic horvát kormányfő egy hétfő esti tévéműsorban.

Az index.hr a kormányfőt idézve közli: “a Mol fizetett a részvényeiért, nagyon is megfizette, amiből meghatározott irányítási jogok következnek”.
Zoran Milanovic az interjúban hozzátette: “ez egy olyan háború, amelyet én nem kívánok megvívni, tiszta játékszabályokat és olyan vállalatot szeretnék, amely az adott viszonyok között képes a fejlődésre, a foglalkoztatásra, a fejlesztési befektetésekre és a nyereségét visszaforgatja a vállalatba”.
A kormányfő a Mol-INA tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte, ő nem horvát vagy magyar, hanem a résztulajdonos képviselője.
“Elméletileg mi akár már holnap alapíthatunk egy új INA-t és saját magunknak adhatjuk a koncessziókat” – felelte Zoran Milanovic az INA sorsát érintő kérdésre, de erről bővebben nem beszélt.
A Jutarnji list korábban arról írt, hogy a horvát kormány szerint meg kell oldani a Mollal a problémákat, mivel Horvátország abban érdekelt, hogy az INA sikeresen működjön. A lap szerint ez stratégiaváltás, mivel eddig erős politikai és üzleti szembenállás volt tapasztalható, amely káros volt a horvát olajipari cég tekintélyére és üzleti teljesítményére.
“Az INA-nak mindenekelőtt egy egészséges és sikeres horvát vállalatnak kell lennie, amelyet végül is mindegy, hogy ki irányít”  – nyilatkozta a lapnak korábban egy kormányközeli forrás.(MTI)

Scroll To Top