Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Az amerikai kormány több mint 800 kínai termékfajtára bejelentett vámintézkedései eléggé megrázták a piacokat. A két ütemben tervezett intézkedés éves szinten 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint. Washington ezek után még további 200 milliárd dollárnyi kínai importra 10 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. A Fidelity International Kína-szakértői elemzik a kialakult helyzetet.

 

Raymond Ma – portfóliómenedzser, FF China Consumer / FF Greater China

A gondot most az jelenti, hogy Kína a saját vámjainak megemelésével esetleg megtorló intézkedéseket vezet be az USA-val szemben. Egy ilyen lépés felhajtaná a bekerülési árakat, aminek hatására a kínai vállalatok vagy áthárítanák a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, vagy elviselnék, hogy ezek a költségek a saját profitjukat erodálják – egyik verzió sem lenne kívánatos.

A kereskedési volumen és a volatilitás közelmúltban tapasztalt növekedése történelmi mércével mérve nem számít kivételesnek, és a piaci pullback (a meredek emelkedést követő rövid visszaesés) sem nevezhető meglepőnek, ha számításba vesszük, hogy egyes szektorokban mennyire kitartóan magasak az értékeltségek.

Bár az USA és a Kína közötti diplomáciai „adok-kapok” – vagy a fűtött hangvételű kereskedelmi tárgyalások – még eltarthatnak egy darabig, a helyzet kezelhető, de továbbra is kedvezőtlen hatással lesz a piacokra és a befektetői hangulatra egyaránt.

A kereskedelmet övező bizonytalansággal és a magas nyereségbázissal karöltve ez a negatív hangulat valószínűleg a tervezett jövőbeli nyereségekre is rányomja majd a bélyegét.
Kínai részvényekből álló portfólióinkat azonban alapvetően nem érintik ezek a kereskedelmi kockázatok. Emellett meg is váltunk a magas árazottságú papíroktól – készpénzhányadunk jelenleg 5-6% körül alakul.

Jing Ning – portfóliómenedzser, FF China Focus

Kína és az USA kapcsolatai vélhetően útelágazáshoz érkeztek, és fel kell készülnünk a két ország konfrontációjának elhúzódására, ami nem volt jellemző az elmúlt húsz évre.

Bár nem valószínű, hogy a konfliktus igazi kereskedelmi háborúvá fajulna, egyhamar nem is fog véget érni. Jelenlegi pozícióink és az a tény, hogy elsősorban az A minősítésű részvényekre összpontosítunk, azt jelenti, hogy az alapot érintő kereskedelmi kockázat nagyon korlátozott mértékű.

Trump elnök Kína stratégiai jelentőségű ágazatait célozza meg, nem az alacsonyabb szinten álló gyártóipart, mivel az annak termékeire kivetett vámok az importon keresztül megvalósuló inflációt okozhatnának az USA-ban, amit igyekszik elkerülni.

Csakhogy Kína nem sok fejlett, stratégiai jelentőségű cikket exportál az USA-ba, ezért fennáll annak a kockázata, hogy Trump elnök kiszélesíti a 200 milliárd dolláros célkitűzésének hatálya alá eső termékek körét.

A globálisan kedvezőbb körülmények – a likviditás szűkülése, a politikai problémák, Argentína – miatt a piac kockázati preferenciáinak már meg kellett volna változniuk, és bár erre egyelőre nem került sor, számítunk rá, hogy ez be fog következni.

Ennek eredményeképpen Kínának rugalmasabbnak kell majd lennie és lazítania kell a politikáján, mi pedig árgus szemekkel figyeljük majd ezt a folyamatot, tekintve, hogy a (gazdaság) politikai ballépések komoly kockázatokat hordozhatnak.

 

Bryan Collins, portfóliómenedzser, az ázsiai kötvénydivízió vezetője, FF Asian High Yield / FF China RMB

A jelenlegi kereskedelmi vámtarifa – 50 milliárd dolláron 25% – a Kínából az USA-ba irányuló export kb. 2,5%-a, és az összes kínai exportnak kevesebb, mint 1%-a, vagyis a közvetlen hatása valószínűleg kisebb, mint a közelmúltbeli piaci reakciók sugallják.

Ha további vámok is bevezetésre kerülnének, a közvetlen hatás az ázsiai magas hozamú papírok (AHY) számára kezelhető lenne, a kínai RMB (CRMB) számára pedig még kis mértékben pozitív is lehetne.

Ami az AHY-t illeti, portfóliónk java olyan szektorokat foglal magában, melyeket a belföldi kereslet hajt, például ingatlanok, közművek, fogyasztási cikkek, valamint bankok és brókercégek. Az inkább az exporttól függő ágazatok, például a tőzsdecikkek és az energiaiparhoz kapcsolódó papírok, melyek célközönsége külföldön található, jobban megérezhetik a jelenlegi helyzet eszkalálódását, azonban ezek a portfóliónak mindössze kb. 20%-át teszik ki.

 

Ha tovább nő a kereskedelmi feszültség, az valószínűleg a portfólió többi részére is hatással lesz, de az ázsiai magas hozamú papírok az utóbbi néhány évben alapvetően felfelé ívelő pályán mozogtak. Pozícióink többsége kedvező likviditási profillal rendelkezik, és ez még kitarthat a következő 1-2 évben, mivel portfóliónk középpontjában a rövidebb futamidejű és jobb minőségű papírok állnak.

A CRMB-vel kapcsolatban elmondható, hogy a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni. Ha kitörne a „kereskedelmi háború”, a kínai jegybank (PBoC) 2018 második felére vélhetően lazábbra venné a gyeplőt, ami kedvező hatással lenne az onshore árfolyamokra.

 

Mindez ennek az alapnak is előnyére válna, mivel a portfólióját az utóbbi időben onshore papírokkal bővítettük, mivel ezek az USA-beli árfolyamoktól való függetlenségük miatt jól használhatók a kockázat megosztására. Ami a pozícióinkra gyakorolt közvetlen hatást illeti, ez alapunk a befektetési minősítésű papírokra összpontosít, a dimsum vállalati piac pedig rövid lejáratú papírokból áll: e kettő számít mostanában a legellenállóbb eszközosztálynak. CRMB-ben jegyzett alapunk rendkívül stabil teljes hozamának köszönhetően valószínűleg továbbra is vonzó megoldást kínál majd, és jó diverzifikációs lehetőségeket jelent a hagyományos, USD-ben jegyzett eszközökkel szemben.

Eric Wong, portfóliómenedzser, FF Asian Bond

 

Számításaink szerint a korábbi USA-beli vámtarifák a hangzatos szalagcímek ellenére is kevesebb, mint 0,2 százalékpontos hatással voltak Kína GDP-jének növekedésére. Az újabb vámtarifák híre ismét megmozdította a piacokat, de mint az év korábbi szakaszában, úgy látjuk, hogy ennek a piaci visszaesésnek inkább a hangulat volt a kiváltó oka, mint a fundamentális gazdasági mutatók alakulása.

Vannak azonban valós hatások is, melyeket figyelembe kell vennünk, ha valóban bevezetik az újabb vámokat, mivel azok kétségkívül befolyásolhatják egyes konkrét cégek működését. A jelenlegi gazdasági hangulat közepette a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek is találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni.

Előfordulhat, hogy ez a „visszalépés” a megszorítások csökkenése, sőt akár a rövid távú monetáris vagy költségvetési lazítás révén hatással lesz a kötvényjellegű piacokra – mindkét intézkedés pozitív fejleménynek számítana a kötvényárfolyamok szempontjából.

Kötvényjellegű stratégiáinkon belül egyelőre a legnagyobb meggyőződéssel párosuló papírokra összpontosítunk, és azt igyekszünk felmérni, hogy ezeket mennyire érintené kellemetlenül egy-egy esetlegesen bevezetendő új vám.

Emellett szorosan figyelemmel kísérjük azokat a vonzóbb értékeltségeket is, melyekkel mostanában szembesülünk – elsősorban a befektetési minősítésű kategóriában –, és erre a piaci fejleményre inkább befektetési lehetőségként, mint aggodalomra okot adó körülményként tekintünk.

 

A Fidelity International

A Fidelity International világszínvonalú befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat kínál. Magántulajdonban álló, független vállalatként kizárólag befektetésekkel foglalkozunk. Tevékenységünkhöz ügyfeleink igényei, és nem a részvényesek elvárásai adják a motivációt. Célunk, hogy innovatív megoldások révén tovább javítsuk ügyfeleink jövőbeli kilátásait. Jegybankokat, államkötvény-alapokat, nagyvállalatokat, pénzintézeteket, biztosítókat, vagyonkezelőket és magánszemélyeket is felölelő ügyfélkörünk nevében az Ázsiai/Csendes-óceáni térség, Európa, a Közel-Kelet és Dél-Amerika 25 országában összesen 239 milliárd GBP összegű befektetésünk van. A vagyonkezelésen kívül több országban befektetés-kezelési szolgáltatásokat is kínálunk, emellett tanácsadást is végzünk vállalati juttatási programok irányítói, tanácsadók és magánszemélyek számára. Vagyonkezelőként 77,4 milliárd GBP vagyonért felelünk.

  1. december 31-i adatok.

Scroll To Top