Miért éri meg a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel bejelentése óta, hamar az egyik legnépszerűbb hiteligénylési forma lett hazánkban a fiatal házaspárok körében. A statisztikai adatok alapján egy év alatt több Babaváró kölcsönt igényeltek az ügyfelek, mint amennyi személyi kölcsönt. A babavárónak több kedvező tulajdonsága is van a piacon elérhető többi hitelkonstrukcióval szemben. Az egyik legnagyobb előnye, hogy bármilyen elszámolás, vagy számlák benyújtása nélkül szabadon felhasználható. A hitel igénylésének feltételei emellett viszonylag könnyen teljesíthetők, de nem csak ezért lett ilyen közkedvelt a Babaváró. Csokorba szedtük a kölcsön legkedvezőbb tulajdonságait; avagy cikkünkből kiderül, miért is éri meg számunkra a Bababáró hitel?

Szabadon felhasználható

A Babaváró hitel alapjaiban véve nagyon hasonlóan működik, mint a piacon elérhető szabad felhasználású személyi kölcsönök. Ez azt jelenti, hogy sem a felvétel előtt, sem pedig azt követően nem tartozunk semmilyen elszámolással, vagy számla bemutatásával az összeg felhasználását illetően a hitelintézet felé. Legtöbbször ingatlanvásárlásra vagy az első családi autó megvételére fordítják az összeget, emellett lakásfelújításra is szánhatjuk, vagy akár a saját vállalkozásunk fejlesztésére. Sőt, a Babaváró hitel más hitel kiváltására is alkalmas lehet, habár ennek részleteiről és lehetőségeiről mindenképp az adott hitelintézetnél érdemes tájékozódnunk. 

Akár kamatmentes hitel is lehet

A jelenlegi ingatlanárak és piaci viszonyok mellett kevesen engedhetjük meg magunknak egy családi ház megvásárlását valamilyen hitel, vagy kölcsön igénylése nélkül. A Babaváró hitel többek között lakáshitel előtörlesztésére is alkalmas, és a gyermekek születésével bizonyos kedvezmények is járnak a jelzáloghitellel kapcsolatban. 

A kölcsön törlesztése a felvételt követően indul el a hitelintézettel megkötött szerződéses feltételek alapján. Ekkor azonban még a tőketartozás (a felvett hitelösszeg) törlesztése folyik, a kamattartozásé nem. Ugyanis a Babaváró első 5 évében automatikusan jár a kamatmentesség, és ha ebben az időszakban megszületik az első baba, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre fog vonatkozni. Ilyenkor az állam vállalja át a kamat fizetését, és a házaspárnak továbbra is csak a fix törlesztővel a tőketartozást és a kezességvállalási díjat kell fizetnie. Ha a maximális tízmilliós hitel kerül felvételre, a 20 éves futamidőre a havi törlesztőrészlet valahol 40 és 50 ezer forint között mozog. 

Lakáshitelhez önerőként is felhasználható

A Babaváró támogatást gyakran lakáshitelekkel kombinálják, mivel nem jelzáloghitelről van szó. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Babaváró hitel beleszámítható önerőként a lakáshitelbe is. Ez kifejezetten kedvező lehetőség, ha már van meglévő megtakarításunk. Ahhoz azonban, hogy maximálisan ki tudjuk használni ezt az opciót, figyelnünk kell bizonyos határidőkre. Ugyanis csak akkor számíthat bele a Babaváró teljes mértékben az önerőbe, ha a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napnál régebben kötötték a Babaváró kölcsönszerződést. Ha viszont a Babaváró hitelszerződés megkötésével beleesünk a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napba, úgy a Babaváró hitel legfeljebb 75 százalékban számítható be önerőként.

Fontos! Habár a Babaváró hitel nem igényel ingatlanfedezetet, és ezáltal nincs közvetlen veszélyben az ingó és ingatlanvagyonunk a kölcsön nem teljesítése esetén, a hitelintézet a visszafizetések huzamosabb idejű elmulasztása esetén is megindítja a szükséges eljárásokat a pénz behajtására.

A Babaváró hitel előtörleszthető és szüneteltethető

A legtöbb kölcsön esetében előtörlesztésnél díjat számítanak fel a hitelintézetek. A Babavárónál azonban erről szó sincsen, a jogszabály alapján ennek díjmentesen biztosított lehetőségnek kell lennie. Az első baba megérkezése előtt azonban teljesen felesleges ezen gondolkoznunk, ugyanis ha előtörlesztéssel a szerződött Babaváró hitelösszeg 50%-a alá csökkentjük a tőketartozást, akkor az előtörlesztett összegre járó kamattámogatást egyösszegben kellene megfizetnünk. Ugyanakkor arra az eshetőségre is felkészülhetünk, hogy olyan életesemény következik be, amelynek következtében elveszítjük a kamattámogatást, és normál piaci kamat mellett kell visszafizetni a már személyi kölcsönné alakuló hitelt. Ez esetben teljesen logikus lépés lehet az előtörlesztést még időben fontolóra venni és megkezdeni a folyamatot.

Amellett, hogy az előtörlesztési lehetőséget is költségek nélkül biztosítják a hitelintézetek, a szüneteltetési opció még kedvezőbbé teszi a hitelkonstrukciót. Az első baba érkezése után 3 évre a házaspár minden törlesztési kötelezettség alól mentesül. Ilyenkor azonban fontos megjegyezni, hogy ez a három év hozzáadódik a futamidőhöz. Másképp alakul a helyzet azonban a következő apróság érkezésénél. A második gyermeknél is ugyanígy lehetőségünk van a hároméves szüneteltetésre, de már a futamidő nem kerül meghosszabbításra, valamint a fennálló tőketartozás 30%-át a Magyar Állam előtörlesztésként megfizeti. A harmadik babánál pedig a teljes fennmaradó tartozást az állam gyermekvállalási támogatásként fizeti ki. A szüneteltetések és a gyermekvállalási támogatások azonban nem automatikusak, így figyeljünk arra, hogy ezt még időben kérelmezzük a hitelt nyújtó pénzintézetnél.

A Babaváró hitel feltételeiről, a szükséges dokumentumok igényléséről és a kölcsön további előnyeiről az adott hitelintézetek webfelületein hasznos információkat találhatunk.

Scroll To Top