Mérsékelten csökkent a munkanélküliség Csehországban - Gazdasagportal.hu

Mérsékelten csökkent a munkanélküliség Csehországban

Mérsékelten, 0,2 százalékkal csökkent októberben havi szinten a munkanélküliség Csehországban.

A cseh munkaügyi hivatal hétfői jelentése szerint októberben a munkanélküliségi ráta 7,1 százalék volt a szeptemberi 7,3 százalékkal szemben.
A hivatalok kimutatása szerint 519 638 személy volt állás nélkül, majdnem tízezerrel kevesebb, mint szeptemberben. A szabad munkahelyek száma 1661-el, több mint 58 ezerre emelkedett.
Éves szinte az októberi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2013 októberében. A szabad munkahelyek száma 19 ezerrel magasabb, mint egy éve.
A helyzet alakulása összhangban van a gazdasági növekedés beindulásával és erősödésével – állítják az elemzők. Fontos tényező, hogy növekszik az ipari termelés. Mindennek ellenére a nyári-őszi szezonális munkák befejezése következtében a következő hónapokban a munkanélküliség stagnálására, esetleg mérsékelt emelkedésére is lehet számítani.
A legnagyobb munkanélküliség továbbra is az észak-csehországi Ústecky régióban van, ahol 10,5 százalékosa ráta. A Morva-sziléziai régióban a munkanélküliség 9,5 százalékos.
A legjobb helyzet továbbra is Prágában és környékén van, ahol a munkanélküliségi ráta 3-4 százalék között mozog, s munkát találni könnyebb, mint az ország más régióiban.(MTI)

 

Scroll To Top