Merkel és Porosenko szerint Moszkvának szorosabban kell ellenőriznie az orosz-ukrán határt

A német kancellár és az ukrán elnök ismételten felszólította a moszkvai vezetést az orosz-ukrán határ ellenőrzésének megerősítésére – közölte a német kormányszóvivő Angela Merkel és Petro Porosenko szerdai telefonbeszélgetése után.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár és az ukrán államfő úgy véli, hogy csak a határellenőrzés szigorításával lehet feltartóztatni a fegyverek és az ukrajnai szakadárokat támogató fegyveresek beszivárgását a kelet-ukrajnai válsággócokba.
Berlin és Kijev álláspontja szerint az orosz vezetésnek a határellenőrzés javítása mellett latba kell vetnie befolyását az ukrajnai oroszbarát szakadár csoportoknál, rá kell bírnia őket arra, hogy hagyjanak fel az erőszakkal – tette hozzá a kormányszóvivő.
Merkel és Porosenko megbeszélésén a fegyverszünet lehetőségeit is megvitatták. A kancellár üdvözölte, hogy az ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közvetlen kapcsolatba lépett egymással – áll a közleményben, amely szerint Angela Merkel Francois Hollande francia elnökkel is beszélt telefonon az ukrajnai válságról.(MTI)

Scroll To Top