Merkel békére és párbeszédre szólított fel kampányzáró beszédében

Folytatni kell az Európai Unió alapítóinak munkáját, tovább kell dolgozni a békéért és “kezet kell nyújtani” Oroszországnak – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke szombaton Wormsban a párt európai parlamenti (EP-) választási kampányát záró gyűlésen.

Az EU két világháború keserű tapasztalatából és a békevágyból született, amikor régi ellenségek belátták, hogy “jobb beszélni egymással, mint háborúzni egymás ellen” – mondta a kancellár több mint 1500 fős hallgatóság előtt, kiemelve, hogy “a mi feladatunk ennek a békeműnek a folytatása. Ukrajnára is tekintettel újra és újra párbeszédet kell kezdeményeznünk Oroszországgal, és kezet kell nyújtanunk”.
A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) EP-választási kampányát vezető Martin Schulz is hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát utolsó kampánybeszédében. Az EU kiépítésével olyan intézményrendszer jött létre, amely “lehetetlenné teszi a háborút” a közösség tagjai között. Ugyanakkor az ukrajnai válság hatására a második világháború után 70 évvel ismét “háborús veszély” alakult ki Európában. Ezt a veszélyt csak párbeszéddel lehet elhárítani, hiszen “akik tárgyalnak egymással, azok nem lőnek egymásra” – mondta az európai szocialisták európai bizottsági elnökjelöltje az SPD frankfurti kampányzáró gyűlésén, amelyen nagyjából 600-an vettek részt.
Angela Merkel Wormsban az EU “békeprojekt” jellege mellett főleg gazdasági ügyeket emelt ki. Ismételten elutasította, hogy az euróövezeti tagországok államadósságát közösen finanszírozzák, ugyanakkor hitet tett a nehéz helyzetbe került országok támogatása mellett. “Szolidárisak vagyunk, de elvárjuk, hogy aki támogatásra szorul, az végezze el a házi feladatát is” – mondta a kancellár.
A Wormstól alig 70 kilométerre fekvő Frankfurtban Martin Schulz mindenekelőtt azt emelte ki, hogy az EP-választáson fel kell tartóztatni a jobboldali populistákat. Csak magas választási részvétellel lehet megakadályozni, hogy “Adolf Hitler ideológiájának propagandistái” szégyent hozzanak Németországra a nemzetközi politikában – mondta az európai szocialisták csúcsjelöltje.
Németország küldi a legtöbb képviselőt az EP-be, a 61,4 millió választásra jogosult német állampolgár és a 2,9 millió Németországban élű külföldi uniós állampolgár a vasárnapi választáson 96 mandátum sorsáról dönt, ami a 751 tagú parlament több mint 10 százaléka.
A képviselői helyekre 25 párt 1053 jelöltje pályázik. Bejutási küszöb nincsen, és a számítások szerint nagyjából a szavazatok 1 százalékával már el lehet nyerni egy mandátumot, így nagy eséllyel indulnak a kisebb pártok is, köztük a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD).(MTI)

Scroll To Top