Mennyire rázta meg a hazai fogászatokat a külföldi pacientúra kiesése?

Hazánk az ún. fogturisták népszerű célpontja. Viszont a COVID-19 típusú koronavírus, mint minden mást, a fogászati ipart is mélyrehatóan érintette. Dr. Záhonyi Balázst, az egyik legforgalmasabb hazai fogászati klinika, az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ orvosigazgatóját kérdeztük tapasztalatairól.

Mi jellemzi a fogászati ellátásra hazánkba érkező embereket?

Összességében Magyarországra egész Nyugat- és Észak-Európából érkeznek fogászati kezelésre. Magyarországon belül az egyes régiókban található klinikák viszont jellemzően más és más országokból érkező pácienseket kezelnek.  Míg Budapest egyfajta gyűjtőhely a repülővel érkező páciensek számára (Franciaország, skandináv országok, Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország, Olaszország), addig az ország nyugati felén lévő klinikák főleg az autóval érkező osztrák és német pácienseket kezelik magas színvonalon. 

A Budapestre érkező fogturisták alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Nagy részük kifejezetten a kezelések miatt utazik hazánkba, a másik csoportba azok sorolhatók, akik elsősorban városlátogatásra jönnek, ám ha már itt vannak, igénybe vesznek fogászati kezeléseket is. Az előbbiek komoly, egész fogsort érintő fogászati rehabilitációk miatt érkeznek. Viszont a kezelések alatt sok vendégéjszakát töltenek Magyarországon, és közben felfedezik ezt a gyönyörű várost. Ezzel szemben a kisebb beavatkozásokat általában azok a turisták kérik, akik a városnézés mellett lecsapnak a kedvező árú, ám híresen színvonalas magyar fogászati ellátásra. Vagyis mindkét esetben összekötik a kellemest a hasznossal.

Melyek a kiemelten népszerű kezelések a külföldiek körében?

A már említett komplex teljes fogíveket érintő rehabilitációk, amelyek többek között fix fogpótlásokat, hidakat, implantátumok beültetését, csontpótlást és magas esztétikájú fogászati koronákat is magukban foglalnak. Ezek komplex, többlépcsős kezelések, amelyek céltudatos tervezést igényelnek. Első lépésben tipikusan a sebészeti fogeltávolítás, csontpótlás és implantáció, másodszor pedig a protetikai (fogpótlásokkal kapcsolatos) munkákra kerül sor. Egy látogatás során általában többször is fel kell keresni a fogászatot.

Mitől olyan vonzó célpont egy magyar fogászati magánklinika?

A hazai magánklinikák ár/érték aránya igen jó egy nyugat-európai fogászathoz viszonyítva. Emellett a magyar fogászati ellátás európai szinten is igen magas színvonalúnak számít, és a kezelések ára legtöbbször jóval kedvezőbb, mint a hazájukban. 

Sok külföldi páciensnek jobban megéri kétszer, háromszor repülőre ülni és szállást foglalni, mint hazájában végeztetni el a beavatkozásokat. Ebből már sejthető, milyen nagy különbségek vannak az országok között, ami a színvonalat és az árakat illeti. Van még egy szempont is: az itthoni fogászatokon a nagy esetszám miatt jellemzően sokkal gyakorlottabb, az adott fogászati területen jártasabb szakemberek dolgoznak – legyen szó parodontológiai, implantológiai vagy más területről. Ezért a bizalom szintje is magasabb. 

Egyszóval kijelenthető, hogy kiemelkedően jól felszerelt klinikán, magasan képzett és gyakorlott szakemberekkel, a legmodernebb technológiákat és csúcsminőségű anyagokat felhasználva igen színvonalas fogtechnikai háttérrel fogadjuk a pácienseket. Mindezt ráadásul kedvezőbb áron szolgáltatjuk. Azt gondolom, ez az élet bármely területén vonzó kombináció. 

Mennyire befolyásolta a koronavírus-járvány a fogturizmust?

A tavaly tavasz-nyár eleji három hónapos karantén gyakorlatilag megsemmisítő csapást mért a fogturizmusra. Egyik napról a másikra sok klinika kényszerült teljes bezárásra. A beutazási zárlat feloldásakor a korábban megkezdett kezelésben részesült páciensek 80%-a újra bejelentkezett. Az elmúlt nyár folyamán némileg fellendült az újonnan bejelentkezők száma, ám a 2019-es évhez képest ez még így is 70%-os visszaesést jelent. 

 A 2020 szeptemberében újabb határzárral kellett szembesülniük a fogászati problémájukat megoldani igyekvő külföldieknek. A tavaly őszi korlátozások megnehezítették, ugyanakkor elvileg lehetővé teszik a külföldi betegellátást. A gyakorlatban viszont a Budapestre érkező fogturisták nagy részét a jelenlegi vírushelyzet visszatartja a rendelők felkeresésétől. Az ősz végén újra fellángoló járvány megint bizonytalanságba taszította a rendelőket: vajon megint szigorodnak az ellátást érintő előírások, és ha igen, mennyire?

 

Mennyire bizakodó a jövőt illetően?

Fogászatunk az elejétől fogva elsősorban a magyar páciensekre fókuszált, a külföldi betegellátás csak egy kisebb szegmense a szolgáltatásunknak.

Ettől függetlenül szeretnénk folyamatosan bővíteni a külföldről ideérkező pácienseink körét. 

Szeretnék optimista lenni. Ám most még teljesen megjósolhatatlan, hogy mik lesznek a következő hetek, hónapok vagy akár évek eseményei. 

Sok helyütt hallani a járvány harmadik hullámáról, sőt, egyes hírcsatornák már negyedik hullámot is emlegetnek. Ilyen körülmények között nem lehet megfelelő intézkedéseket hozni, stratégiát felállítani.

Pedig a tervezés, mint minden vállalkozásnál, egy fogászati rendelő számára is létfontosságú. 

Scroll To Top